Честите смени в ръководството на фонд "Земеделие", отговарящо за предприсъединителната програма САПАРД, не са от полза нито за България, нито за Европейската комисия. Това коментира днес говорителят на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел Майкъл Ман, след нейната среща с вицепремиера Меглена Плучиева. Критиката е била подвигната на срещата.
"Доста е трудно да се води последователен диалог с ръководителите на агенциите, ако те непрекъснато се сменят", каза още Ман.

В последните няколко месеца през поста ръководител на САПАРД минаха трима човека. Първо беше уволнен дългогодишният шеф Владимир Карамишев и на негово място дойде Константин Паликарски. Той подаде оставка преди месец, заради новоназначения директор на фонда Ализан Яхова, като на мястото му дойде Мартин Банов, политически съветник на земеделския министър Валери Цветанов. Банов пък не беше приет добре от Плугчиева и финансовото министерство и последното отказа да му издаде пълномощно за одобряване на проекти.

Ман добави още, че не е работа на Брюксел да казва на България дали назначенията трябва да бъдат политически или "с конкурс на базата на професионални критерии". Експерти коментират обаче, че еврокомисията се надява да вижда по-малко политическо кадруване.

Плугчиева и Фишер Боел са разговаряли още за двете точки от българския екшън план за САПАРД, заради които в началото на седмицата от Брюксел обявиха, че няма да размразят финансирането. Това са фирмите-фантоми, които участват в търговете за проекти и липсата на достъчно дела срещу измамниците и нарушителите. Вицепремиерът се е ангажирала да представи позицията на България по двете точки в близките седмици. /dnevnik.bg