ДПС и БСП предложиха минималната пенсия догодина да стане 300 лева. Това доведе до люти спорове в пленарна зала между представители представителите на опозицията и но Обединени патриоти, чието предизборно обещание беше предлаганият ръст. Това, което казвате е манипулация. През 2016 година, когато се гласуваше баланса на бюджета и увеличението на пенсиите на 300 лева, вие дадохте 4 гласа, скочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод обвиненията от страна на БСП и Георги Гьоков, който обяви от парламентарната трибуна, че по онова време социалистите са гласували "за" и обвини Патриотите, че са излъгали за повишаване на пенсиите.

Валери Симеонов припомни на червените, че преди гласуването е Патриотичен фронт по онова време са имали среща с лидерката Корнелия Нинова, на нея присъствал и Румен Гечев. Те обещали, че ще ги подкрепят за 300 лева пенсия, а после при гласуването се обърнали нещата.

"Изиграхте водевил, театър, а по въпроса защо не сме изпълнили обещанието си, крайно време е да разберете, че когато се управлява коалиция, трябва да се съобразяваш с по-големия партньор", заяви лидерът на НФСБ и допълни, че именно благодарение на Обединените патриоти още в началото на мандата минималната пенсия е била увеличена на 200 лева, от което са се възползвали 823 хиляди човека. 

Рамадан Аталай от ДПС, заяви че пенсионерите сега са по-малко бедни, но не по-богати от времето когато те са били на власт.

"Ако не приемете сега числото 300 ще трябва да излезете и да кажете, защо държите нашите родители в недоимък", каза Аталай и заяви, че нямало да говори много, че ще му се развърже езика.

"Пореден манипулатор на трибуната на Народното събрание. Никъде в предизборната кампания не сме казвали за 600 лв. минимална пенсия, винаги е била 300 лева. Добре, че бяха и Обединени патриоти, да няма втора протурска партия в парламента, добре, че ги има ОП, че да ги няма ДОСТ в парламента, и добре че бяха ОП, че сте четвърта политическа партия", заяви Симеонов.

"Парите щели да дойдат от спрените концесии, а сега давате летище София на концесия", обърна се от трибуната Надя Крисурска-Жекова от БСП

"Лошо е когато някой си напрарви нова прическа и крещи от трибуната. Но трябва да се говори с факти. Направена е промяна за фалшивите ТЕЛ-кове", заяви Юлиан Ангелов, цитиран от Канал 3. Той допълни, че не са разчитали да лъжат пенсионерите, за да печелят гласове.

"От тази трибуна чухме как БСП заяви, че вдигането на пенсиите не са справедливи, обяснете го това. Излезте и обяснете, че не е справедливо да взимаш 220 лева, а колкото ти даваше Орешарски - 150 лева. Показахте си истинското лице, че искате да държите хората бедни", разгорещи се депутатът от ВМРО. Ангелов запита Аталай къде е тази агенция за чужденци.

"Ние може да сме лоши и всякакви, но сме последователни. Но ДПС или както казват хората де па се трева не никне", допълни още депутатът от ВМРО.

Георги Гьоков пък се оправда, че по времето на Тройната коалиция пенсията се била вдигнала със 108 процента.

С огромна изненада разбирам, че освен паспорти разбирате и от пенсии. Това което правите е социално подпомагане, а не социално осигуряване", заяви от трибуната Хасан Адемов.