„Ключът за газовата връзка с Гърция е заровен в самото финансиране. Ако беше осигурено по-бъзрото финансиране между 2014г. и 2018г., може би проектът отдавна щеше да бъде реализиран.“

Това заяви от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев, депутат от ПГ на “БСП за България“, по време на блиц контрола в Народното събрание.

По думите му Европа е изоставила своите клиенти, чрез отпадането на проекта “Набуко“ като обясни: „Тогава се борихме за този проект, но за съжаление се избра проектът “Танап“ и договора, който беше подписан през 2013г. за 1 млрд. куб.м. природен газ от Азербайджан, трябваше да бъде доставен през този интерконектор.

Създадохме една институционална работна група, така че да се ускори работата, но за съжаление това прословуто финансиране, явно държавата няма необходимите 220 млн. евро, които да бъдат споделени и с Гърците, така че да се изгради този проект“, коментира социалистът като обобщи, че разчитаме на едно финансиране, което е осигурено през далечната 2018г. Стойнев бе категоричен, че такова забавяне за 280 километра е недопустимо.

От парламентарната трибуна Стойнев обясни, че Гърция вече са направили своите хидротестове, а ние в България все още не сме започнали. В тази връзка той отправи следния въпрос към енергийния министър:

„Кога се предвижда тези хидротестове да започнат, така че наистина да разберем ще има ли продължаващо забавяне?“, попита социалистът като добави, че каквито и компенсации да има за забавянето, те не могат да бъдат повече от 14 млн. евро. 

„Въпросният азерски газ всъщност беше договорен в далечната 2009г. от президента Първанов и защо в началото на 2022г. отново говорим за неизпълнението на същия проект? Това е въпрос на по-задълбочен анализ, който предстои във времето“, заяви Владимир Маринов, народен представител от парламентарната група на “БСП за България“.

Според него въпросът за резервираните количества за доставка на 1 млрд. куб. м. от 01.01.2021г., които не се изпълняват и кой ще компенсира България за пропуснатите ползи отново е тема на друг анализ.

От парламентарната трибуна Владимир Маринов припомни, че на 22.05.2019г. шумно с всички медии, премиерът по онова време г-н Борисов, с целия си антураж, е направил първа копка и е открил строителната площадка и строителните дейности по проекта. „Договорът за изпълнение, обаче, е подписан октомври месец през същата година.

Искам да попитам през тези малко повече от 5 месеца как точно е осъществяван контролът и въобще имало ли е такъв, и ако е имало на какво основание?“, попита Владимир Маринов енергийния министър Александър Николов. Като допълнение Маринов зададе въпроса дали към днешна дата има постъпило официално заявление от изпълнителя за удължаване на срока.