"Няма да подкрепим Закона за мерките за извънредното положение - не може да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват", това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на обсъждането на Закона за мерките за извънредното положение в Правна комисия.

БЛИЦ припомня, че именно там главният прокурор Иван Гешев предложи град Банско да бъде поставен под карантина, както и че ако се наложи трябва да преминем във военно положение.

"Това не е самоцелно говорене. Ще си позволя да се върна в началото на дискусията, уважаема г-жо председател.

Първо, много ясно да заявим, че за никой тук не съществува никаква дилема - здраве или бизнес. Естествено, че здравето на гражданите е основен приоритет.

Само че това само по себе си нищо не значи. Не може да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват", каза още Зарков, цитиран от Фокус.

Според него второ противоречие е това между правната прецизност и политическите решения.

"Кризата ще я платят работещите. Предлага се нов чл. 173 а, с който хората , които са задължително пуснати да не работят, ще загубят платените си отпуски. Предлага се друг чл. 218 а, който практически въвежда нова минимална работна заплата - на 75 % от сегашната. Тези хора са поставени под форсмажорни обстоятелства.

С право изискваме от тях дисциплина, с право въвеждаме рестриктивни мерки, но нямаме право да искаме от тях да платят всичко това. В същото време от Закона липсват мерки, които вече бяха обещани медийно от представителите на правителството, като 60 %, които държавата ще възстановява от заплатите на служителите", каза още Крум Зарков.

"Всички сме вперили очи у тях. В 21.00 хората излизат да ръкопляскаме, а ние какво правим - заплашваме ги", каза Зарков по отношение на мярката при отказ да изпълняват задълженията си.

"Най-важното нещо, което можем да направим и трябва цялата държава да направи е всяка институция да си върши работата. Ние като Правна комисия имаме задача да изготвим качествено закон за мерките по време на извънредното положение.

В него трябва да бъдат залегнали съответните мерки, които са ограничителни. Можем да ги дискутираме, подсилим, но имаме задача да направим текстовете достатъчно прецизни, а те да действат, а не да зараждат най-различни въпроси, които ще попречат на ефективността на въведените мерки", каза още Зарков.

Той отчете, че БСП е подкрепила обявяването на извънредно положение.

"Отчитаме тежестта на обстановката, напрежението, под което са поставени както изпълнителните власти, така и националния кризисен щаб. Дължим им качествено законодателство. Става дума за неговата ефективност. Няма никаква нужда да се инатим", каза още Зарков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!