БСП: Президентът да не се поддава на натиск и да подпише законовата забрана на джендър пропагандата сред децата

Иван Петков напомни, че БСП преди време направи подписка, която беше подкрепена от над 200 хиляди български граждани, за референдум срещу джендър идеологията

"Нашата група е обезпокоена от натиска на неправителствени организации, които в последните дни се опитват да окажат върху президента да наложи вето върху промените в закона за предучилищното и училищно образование, относно забраната за пропаганда и популяризиране на нетрадиционната сексуална ориентация и определяне на полова идентичност различна от биологичната". Тази позиция огласи на брифинг на социалистите народният представител от "БСП за България" Иван Петков в кулоарите на парламента.

Социалистите настояват и призоват президента да не се поддава на този натиск, тъй като този закон е приет със 154 гласа ЗА, което е почти конституционно мнозинство.

Петков напомни, че БСП преди време направи подписка, която беше подкрепена от над 200 хиляди български граждани, за референдум срещу джендър идеологията. Той посочи като аргумент и позицията на Българската православна църква:

"След приемането на този закон БПЦ също подкрепи решението на народните представители с декларация, с която защити нашето решение, защото това според тях това е общозначима ценност на българското общество и най-вече по този начин те защитават децата на България. Именно с възпитание, образование и закрила. Преди години не знаехме какво се нарича гейпарад, а в момента това е летен празник в нашата столица."

В позицията на БСП се посочва и голямата подкрепа за този закон от страна на учителите и най-вече на родителите.

"В това число мога да включа и себе си като един млад родител. Затова ние от БСП призоваваме президента да не се поддава на този натиск и да подпише промените в този закон", заключи Иван Петков.