„БСП се включва като съвносител във вота на недоверие към правителството за сектор „Енергетика“, но ще добави още мотиви, за да се очертае цялостната картина за проблемите в енергетиката. Даваме нашите подписи и в рамките на днешния ден вотът ще бъде внесен“. Това съобщи след проведено съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и парламентарната група лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

БСП ще добави в мотивите решението за дарение на двата ядрени реактора, действията, свързани с отмяна на концесията на пристанище "Росенец" и последствията за цените на петрола и още проблемни точки, които дават цялостната картина в сектора.

„Ние от години се борим за защита на енергийната ни сигурност и запазване работните места на хората“, подчерта лидерът на БСП.

По думите на Корнелия Нинова има а достатъчно аргументи за вот на недоверие: „С действията си управляващото мнозинство наистина слага кръст на българската енергетика. Най-малкото, което можем да поискаме е вот на недоверие и понасянето на политическа отговорност за това, което се случва“.

„ГЕРБ и Борисов постоянно критикуват решенията на ПП-ДБ, но само лицемерно и за пред хората. Ако критиките им са искрени и искат развитието на страната да върви по-добре – да подкрепят вота“, заяви лидерът на БСП.

Тя бе категорична, че управляващите са се провалили във всичките си приоритети, които заявиха още от началото. „Чуваме от Борисов, че съдебната реформа вървяла добре. А резултатите? ВСС е същият, смяната на главния прокурор - без резултат, Инспекторатът е същия, не чувам да има обвинителни актове и осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта. В КПКОНПИ нещо да се е променило? Това ли е реформата им?“, постави въпросите Нинова и заключи: „Съдебната реформа им беше способ да овладяват съдебната система, нищо друго“.

По думите ѝ, същото е и с другите два приоритета на управляващите – по Шенген движение няма, а влизането в Еврозоната се отложи. „Не си вършат работата добре, оставка и да си ходят“, отсече Нинова.

Тя подчерта, че за разлика от тези приоритети на управляващите, за БСП са важни и политиките, свързани със състоянието на икономиката, социалната политика, проблемите с обедняването, състоянието на бюджета. „Самите те дават тревожни сигнали за бюджета, неслучайно го отложиха за след изборите, за да не лъсне истината, че ще вдигат данъци и ще режат социални придобивки“, посочи лидерът на социалистите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук