Представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ „няма да успеят“ да участват в насрочените за 13 часа днес консултации при президента Радев, съобщиха от партията на Кирил Петков и Асен Василев, съобщава Tribune.bg.

Оправданието е, че има заседание на бюджетната комисия, в което участва малка част от депутатите на формацията. Новината, че ПП отказват да отидат на консултации с президента предизвика и коментари в социалните мрежи.

Ето и част от тях:

Виктор Димчев:

Кирил Петков няма да се яви с партийката си на консултациите при президента Румен Радев днес.

Човекът няма време. Иска да му дадат мандата, да го изберат и да не го занимават.

Това е нарушаване на Конституцията и пореден саботаж на правовия ред в републиката.

Румен Радев не е цвете за мирисане, обаче неуважението на Кирил, Асен и останалите от ОПГ-то към институциите е плашещо.

По-плашещото е, че зад тях в прекия и преносен смисъл на думата застават такива светли личности, каквито са Христо Иванов, Атанас Атанасов и Бойко Рашков, които имат общо стотици години в борба срещу злото, съдебна реформа и войни с мафията.

Толкова е пошло, че чак звучи като мимикрия на нов 9-ти септември.

Но пасаран, другари измамници.

Димитър Стоянов:

От "Продължаваме промяната" нямало "да успеят днес" за консултациите при президента.

За което искам да подчертая нещо - от момента на влизането на Румен Радев в политиката, той винаги е бил в непрекъснат и много тежък конфликт с ГЕРБ, който е ескалирал до безпрецедентни размери.

Което никога не е спирало представители на ГЕРБ да участват в консултации, в заседания на Консултативен съвет по национална сигурност, да съгласуват с Радев актове, чието издаване изисква неговото становище. От уважение към президентската институция, от разбиране за нейното място в осъществяването на публичната власт и разделението на властите в България, от уважение към Конституцията.

"Няма да успея днес" е най-несериозното възможно нещо, което може да е каже. Изобщо. Сякаш става въпрос за ходене на концерт или театър, а не за участие в конституционна процедура, предвидена в основния и най-висш закон на държавата, на която конституционният законодател е дал изключително голямо значение.

Принципно бих казал #оставкааматьори, но оставка вече има. След отстраняване от власт с вот на недоверие. За първи път в историята. Но явно научени уроци няма.

Процедурата по консултации, връчване и изпълнение на проучвателни мандати, гласуване на кабинет в Народното събрание е незаобиколима по своето място синергия между две от трите власти и президентската институция, която изпълнява ролята на балансираща, неутрална власт. Това не е нещо, на което можеш просто да не се явиш, да си намериш извинение, да не изпратиш представители за разговор. Няма извинение за подобно нещо. Няма.

От "Продължаваме промяната" имат фундаментално, огромно неразбиране на начина, по който функционира една представителна демокрация и конституционна система. И това си проличава на всяка една тяхна крачка, още от онзи момент, в който Кирил Петков лъжеше, че няма двойно гражданство и абсолютно незаконно заемаше поста министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев миналата година.

Жалко за всички големи приказки за "А отбор", промяна, нови лица, експертност, висок стандарт, дипломи и Харвард. Основните принципи на конституционното управление ги обяснява проф. Томас Патерсън от Harvard Kennedy School в първите си лекции по програмата "US Government". Изключително поучително и лесно разбираемо! Съветвам Киро и променаджиите да се възползват, поне за нещо да им послужат техните контакти там.

Соня Колтуклиева

“Продължаваме промяната” и БСП не отидоха днес на консултациите при президента Радев. Грубо нарушение на Конституцията!

Кирил Петков и Корнелия Нинова много се сближиха покрай властта, а може би и покрай една сделка за оръжия от България през Румъния към Украйна - не е ясно още, но ще се прояснѝ. А само преди 7 месеца Корнелия ненавиждаше #про100киро, защото не я избраха за председател на парламента.

Сега се държат като банда гамѐни, които хвърлят камъни по комшийските прозорци.

И на двамата няма да им се размине с разплатата.

Много ми се ще служебните министри добре да се поразровят в обществените поръчки, решенията, заповедите … сигурна съм, че змии и гущери ще изпълзят.

И ще се приключи с вицовете за нулевата толеранция към корупцията и с борбата срещу мафията. И ще видим кой е мафията.

Мая Манолова

С неявяването си на консултациите при президента ПП и партията на Нинова не се показаха по-силни от него, напротив - да бягаш от час е детинско поведение. Прави се, като нямаш домашно и те е страх от наказание или двойка.

Партията на Нинова и ПП няма да влязат в час. Явно държат на война с Радев. Но той не прави консултации, за да черпи партиите с локум и да ни занимават с нехаресването си, а за да бъде преодоляна политическата криза, която именно партиите от Четворната коалиция създадоха с обвиненията помежду си за схеми, брокери и мутри.

От играта на котка и мишки обаче губят гражданите.

Като се изправят срещу единствената институция, която работи за народа, и с всичките гафове, които сътвориха хората на Нинова и на Петков правят "мръсното бельо" на ГЕРБ да изглежда почти чисто. А то не е.

Защо ли помагат на Борисов толкова всеотдайно?

Кристиян Коев

Никому неизвестното до скоро дуо Кирил Петков и Асен Василев са решили, че са над Конституцията. На ОПГ-то мястото му е в софийския затвор и в женския затвор.

Кирил Петков и Асен Василев - единият с тежка форма на дислексия, а на другият в главата му само духане, съвсем си повярваха. Никому неизвестното сбъркано дуо е решило, че е над Конституцията на България. Нарушиха я когато министър на икономиката Кирил Петков се оказа и канадец обаче хич не му пука. След това политиките им финансова гледна точка и външните им забежки без съгласуване също правят впечатление.

Няма смисъл да говорим за зле организирия бардак, който сътвориха в пряк и в преносен смисъл в МС, а за конфликт на интереси въобще не трябва да говорим, че там са роднини и любовници, кумове и бежанци и суингъри, което автоматично ги прави сериозно ОПГ в национален мащаб, заради което ще пострадаме всички. И сега същите тези отново нарушават Конституцията, като си намират причини да не се явяват на консултативния съвет по национална сигурност при президента, защото били заети. Ейй, сбъркани, неориентирани и болни хора, вие вече не сте министри на България според дадения ви вот. Каква ви е по-важната работа - да унищожавате документи по министерства или да откраднете като за последно някой и друг милион в последните дни.

Аз лично повече не мога да ви търпя, защото сте престъпници, дошли на власт с престъпление и погазване на Конституцията и явно така ще си тръгнете. За далаверите тепърва ще трябва да се сезират всички институции и най - накрая да си намерите мястото при строгия справедлив бай Ставри в софийския затвор. Е, за жените става и сливенския.