Бургас ще се побратими с остров Гуам, стана ясно по време на срещата в кабинета на главния секретар на Община Бургас Божидар Кънчев с американската делегация от конгресмени, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Дипломатическата група бе водена от Лорета Санчес – член на Комисията на въоръжените сили на САЩ, Джо Уилсън – член на същата комисия и представител на групата за приятелство с България, Мадлен Бордало – член на американския конгрес на Гуам и Джеймс Бигъс, който е съветник по политическите и икономически въпроси в Посолството на САЩ.
Гостите останаха доволни от условията за туризъм, бизнес и културен живот, които предоставя Бургас. Те се поинтересуваха от историята, инфраструктурата, здравеопазването и образователната система на града. Американските конгресмени останаха силно впечатлени от добрите възможности, които предоставя Бургас за транспорт и търговия по море, въздух и суша.

Гуам се намира в западната част на Тихия океан и е най-големия от Марианските острови. Той е с обща площ от 549 кв. км. и население – 163 941 души. Главният град на острова е Аганя с над 2000 жители. Той е открит по време на Първата околосветска експедиция на Фернандо Магелан на 6 март 1521 г., през 1565 г. става колония на Испания, а от 1898 г. е владение на САЩ с право на местно самоуправление. Основният отрасъл е туризъм – годишно островът се посещава от над 1 200 хил. туристи. Остров Гуам се намира на около 11 000 км. от Бургас.
Силен интерес предизвикаха стари карти и снимки на Бургас, които главният секретар на общината Божидар Кънчев подари на своите високопоставени гости в края на срещата. /БЛИЦ