Името Цончо Ганев нищо не говори на широката общественост в Бургаска област, дори и на тези, които от години тук следят политическите процеси. Той е останал незабелязан кандидат-депутат на ПП "Възраждане" от Бургас в четири поредни избора - като водач, докато поднася изненадата на 14 ноември, пише Флагман бг.

Партията спечели един мандат от 2 МИР и по волята на негово величество избирателя Ганев ще представлява бургазлии в 47-ото Народно събрание. Категоричен е в отказа си да разговаря пряко с журналисти. Такъв бил правилникът в партията - на зададени писмено въпроси да отговаря пресаташе, базирано във Варна.

Но кой е той, откъде е, какъв е?

В интернет има само политически изказвания на Цончо Ганев. От тях става ясно, че е започнал от ВМРО на Красимир Каракачанов,  бил е назначен за зам.-кмет на район „Младост“ във Варна, а сега е зам.-председател и дясна ръка на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Ганев държи семейството си и личния си живот в дълбока тайна. За съпругата му се знае, че се казва Александра. Имат едно дете.

Професията и занятието на съпругата не са известни, тя декларира сравнително добри доходи. За 2016 година, когато  все още е бил в изпълнителната власт и  е трябвало да даде справка за доходите си в Сметната палата, Александра е декларирала спечелени от нея 111 хил.лева.

На нейно име има фирма в Търговския регистър – „Холидей 2001“ ЕООД. Александра е родена през 1980 година, а преди да се премести във Варна, е живяла в столичния квартал „Овча Купел“.

Безспорно е един от приближените, в които Костадин Костадинов се вслушва най-често.

В ляво е народният представител от Бургас, той е роден в  София, но е живял в Петрич, после се установява във Варна

Цончо Ганев е роден в София през 1979 година. Първите години от живота си прекарва в Петрич и до днес споделя, че това е най-скъпото му място, защото е свързано с красиви детски спомени.

Когато е на 8 години семейството му се мести в столицата. Цончо е запален по волейбола, записва се в спортното училище, откъдето получава и средното си образование.

Висше образование получава от Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов със специалност „Икономика на търговията“. 

По време на студентските си години, по негови думи, прави и първите си стъпки в бизнеса. Основава първата си фирма, която работи в сферата на туризма в Златни пясъци. Става въпрос за „Холидей 2001“ ЕООД, която в момента се управлява от съпругата му Александра.

Пътят му преминава и през мениджърски позиции в международни компании, една от които е „Девня Цимент“, показа справка.

Влиза в изпълнителната власт през януари 2012 година, когато става зам.-кмет на район „Младост“ във Варна,  с ресор „Устройство на територията“.

Напуска през октомври 2015 година, за да се присъедини към политическия проект на Костадин Костадинов, който пък по това време вече се е разделил в поредния си лидер - Валери Симеонов от НФСБ. Става зам. председател и част от Националния комитет и Организационния съвет на „Възраждане“, от 2019г. е общински съветник в ОбС Варна. 

„Създадохме "Възраждане" в момент, в който разбрахме, че нямаме избор. Аз настоявах да създадем самостоятелна политическа формация, а Костадин Костадинов ми отказваше с усмивка. 

Казах му един ден: „Ние сме ясни, за нас времето тече, но наистина ли искаш да оставим децата си в тази България, в която законността, редът и държавността се разпадат?“

И тогава за пръв път той се съгласи и каза: „Свикваме конгрес, ще възродим България, създаваме Възраждане“, разказва Цончо Ганев в отговор на зададени от редакцията ни въпроси чрез пресаташето му във Варна.

 Като основни свои приоритети той поставя развитието на туризма, пристанищна инфраструктура, екологията и премахването на административната тежест от всички държавни и общински институции.

Цончо Ганев държи реч пред съмишленици от ПП "Възраждане" на жълтите павета

Отговорите на Цончо Ганев: Ще работя за една по-добра бизнес среда

-Г-н Ганев, какви ще са основните Ви приоритети като бургаски депутат?

-За съжаление, въпреки стратегическото си местоположение и изградените логистични връзки, бизнесът в Бургас има сериозни проблеми. Това рефлектира и върху паричните възнагражденията на служителите и работниците. Ще работя в полза на създаването на една по-добра бизнес среда не само в Бургас, но и в цялата страна. Необходимо е да се направят законодателни промени,  чрез които да се премахне административната тежест над бизнеса. Необходими са и спешни  и ефективни мерки за подпомагане на бизнеса във връзка с повишената цена на тока.

-ПП „Възраждане“ засега изглежда в изолация, но вие готови ли сте да говорите с бургаските депутати по важни теми за региона и къде ще поставите разграничителната линия?

-Не само на местно ниво, а и на национално, отправна точка на всички действия на „Възраждане“  ще е българският  национален интерес. Политиката трябва да е близка до хората, а водещ за действията на политиците трябва да е българският национален интерес.

-Като зам.-кмет на район Младост във Варна имахте битка с ромите от Максуда, за Бургас какво мислите по темата?

-Ще си позволя да ви поправя. От гледна точка на етнографията роми не съществуват. Това е название, вероятно измислено от всички тези организации, които се занимават с всякакви проблеми покрай циганския етнос.

Ромите всъщност са цигани и ние от „Възраждане“ не водим битка с циганите. Единственото, което искаме, е законите да важат и да се спазват от всички.

Относно втората част на въпроса ви: Не, не се страхувам нито от държавни институции, нито от такива със статут на неправителствени организации.

„Възраждане“ и хората, които сме част от нея, сме попадали не веднъж под политически репресии и сме показали, че те не ни плашат. Ние имаме един цел - да превърнем България в независима и просперираща страна. Този наш идеал, тази наша мечта е по-силна от всякакви репресии.

-Какво мислите за бившия Ви координатор в Бургас Владимир Павлов, той стана общински съветник от вашата партия. Каква беше причината за неговото изключване?

-До Организационния съвет достигна информация, че бившият областен координатор на „Възраждане“ в Бургас, който и до днес е част от Общинския съвет на Бургас, но вече не е част от партията ни, работи съвместно с ГЕРБ и ДПС.

Нещо повече, когато са гласувани скандалните точки със "Сараите на Росенец" той е бил в залата, но не е гласувал, а гледал отстрани.

Едно такова бездействие беше ясен сигнал, че не можем в тази борба да разчитаме на лоялност. За щастие днес във „Възраждане“ в Бургас има много способни хора, които са отдадени на каузата, хора, които работят за града и страната ни. Резултатите го показват.

-Като зам.-председател на ПП  „Възраждане“ как ще коментира обвиненията, че антиевропейското говорене е заради директна финансова подкрепа от Кремъл?

-След множество изрядни одита, които  Сметна палата е провела на ПП„Възраждане“, след репресии и разследвания от страна на Прокуратурата, ДАНС, Икономическа полиция, КПКОНПИ и НАП към членове на Възраждане, не е сериозно да се правят внушения за нещо нередно около нас. Ние сме независима политическа организация, зад която няма финансиране от страна на други държави или от страна на олигарси. Това ни отличава от всички останали политически обекти в страната, които са зависими от олигарси и чужди посолства.  Заради това е добре спекулациите и внушенията по посока на Кремъл да спрат.