Неочаквано бурни дебати в парламента в сряда вечерта. Депутатите от ПП-ДБ предложиха да бъде създадена парламентарна комисия, която да разследва „Балкански поток“.

Според проекта, тя ще се нарича Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ – пътна карта, за реализация на проекта за разширяване на газопреносната система на Република България, както и всички факти и обстоятелства, относно реализацията на „Турски поток“ на територията на Република България.

„Съжалявам за думата „изчезналия“, защото тя звучи като в роман на Виктор Юго, уточни заместник-председателя на парламента Росица Кирова, след като изчете предложението.

Това развесели депутатите още преди вносителят Венко Сабрутев от ПП-ДБ да излезе на трибуната, за да представи проекта. Появата му предизвика голям шум.

„Щеше да е смешно, ако не беше трагично“, заяви той. 

Докато депутатът задаваше своите въпроси, част колегите му не спираха да подвикват от местата си и да ръкопляскат подигравателно.

Напрегнатата атмосфера наруши комфорта на Сабрутев и го накара да направи скандален лапсус докато чете мотивите за предложението си.

„На 3 юни 2017 г. по време на управлението на политическа партия ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов българската държава в лицето на министъра на енергетиката Теменужка Пут… Петкова“, заплете език той, но побърза да се коригира, подсмихвайки се: „Извинявайте“.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова вдигна ръце като чу как я наричат.

„Г-жо Петкова, нямаше да попаднете в тази ситуация, ако не бяхте подписвала тая карта“, обърна се персонално към нея Сабрутев.

Това не беше единственият гаф на Сабрутев, който продължи да обърква думите, вероятно в резултат на напрежение и умора. Това отново накара народните представители да му ръкопляскат и подвикват, на което той отговори: "Колеги, нямам търпение да ви видя физиономиите, след като пратим документите на прокуратурата".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук