Обвиненията на депутатката Елена Йончева срещу строителния бранш са политическа атака. Това заявиха от Камарата на строителите в България (КСБ).

"На поредица от срещи, проведени между ръководствата на КСБ и на парламентарно представените политически сили, Камарата на строителите постави въпроса да спре използването на строителния бранш за политически цели." - се казва в изявление, разпространено до медиите.

Наред с това от бранша призовават политиците да бъдат по-мъдри, особено по отношение на посланията, които отправят към Европа.

"За съжаление, случващото се в последните дни показва, че апелът на Камарата е останал нечут. Браншът е подложен на поредната популистка атака. Без наличието на каквато и да е аргументация, депутатът Елена Йончева, която афишира, че в професионалния си път е била разследващ журналист, а сега се изявява като политик, търсейки политически дивиденти, отново отправя обвинения срещу строителния бранш." - посочват от камарата.

"Йончева, която настоява за "независима експертиза на първостепенни български пътища", без да уточнява от кого да е независима експертизата и зависими ли са били всички до момента, твърди, че "в обществото съществува убеждението, че голям процент от сумите по обществени поръчки се връщат към властта", с което върху българските строителни компании се хвърля поредното обвинение, че участват в някакви корупционни схеми. 

Ние, българските строители, заявяваме категорично, че не сме корумпирани! За нас това е набеждаване, което уврежда авторитета и доброто име на целия строителен бранш. Вносителите на искането за експертиза в АПИ не са го подкрепили с никакви доказателства, освен с поредната доза политическо говорене." - уверяват от КСБ.

Строителите се обръщат с въпрос и към Елена Йончева дали в качеството си на журналист е провеждала разследвания за изпълнението на магистрали и пътища при правителството на Сергей Станишев и настояват, ако е имало такива разследвания, те да им бъдат предоставени.

От браншовата организация настояват за оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, "които стоят зад искането за експертиза с внушението, че от българските магистрали се краде".

От КСБ посочват, че ще използват всички допустими от закона средства, за да защитят името на българския строител и заявяват, че ако до 18 ноември не бъдат взети мерки срещу набеждаването на работещите в сектора, от камарата ще започнат граждански протести. Строителите предупреждават, че няма да допуснат четиримата депутати да влязат в сградата на Народното събрание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!