Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви на тазгодишния Стратегически форум в Блед, че е необходимо възможно най-скоро да се приемат България, Румъния и Сърбия в Шенгенското пространство. 

Това предаде словенският портал „Демокрация“. Чешкият премиер заяви това, защитавайки позицията си, че в момента сигурността е най-важна.

Аз знам как да спасим Европа. Казах ви за Шенген, за пазара, за действията, къде е стратегията, къде са Балканите, моят приятел Заев ние му обещахме да започне дискусия. Бойко пази по-добре границите, отколкото от някои наши колеги в Шенген. Те защитават нашите граници", каза той, сочейки Борисов.

Питайте Бойко как защитава границите или Пленкович (хърватският премиер Андрей Пленкович - б.р.)", добави той.

Европа след Брекзит и пандемията COVID-19 са темите на главния панел на тазгодишния Стратегически форум в Блед (BSF), който се провежда днес в Словения и ще продължи само един ден поради настоящата пандемия.

Словенският премиер Янез Янша се обърна към присъстващите на форума и, наред с други неща, заяви, че следващата година ще бъде период на Брекзит и че е необходимо да се намери баланс на силите.

„Ще се изправим и пред икономическите последици от коронавируса, но за щастие, на добра основа благодарение на споразумението, прието от Европейския съвет през юли“, каза още Бабиш.