Четирима български евродепутати успяха да си осигурят вот в транспортната комисия на Европейския парламент по пакета "Мобилност". Това са Петър Курумбашев и Сергей Станишев от групата на социалистите и демократите, Андрей Новаков от Европейската народна партия и Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти.

България няма постоянни членове в комисията и за да може български представители да гласуват, те трябва да заместват някой от титулярите. Вотът започна, след като предложението той да бъде отложен беше отхвърлено. На гласуване се подлагат около 1600 поправки в предложенията за командированите работници в транспорта, за почивката във и извън шофьорските кабини и връщането на камионите в страната - отправна точка. Засега се вижда паритет по гласуването на поправките - от 49 гласуващи има лек превес на "за" и "против" с разлика между 1 и 5 гласа.

Германският евродепутат Исмаил Ертук и негов френски колега поискаха поправките да не се гласуват една по една, а анблок, но на това се противопоставиха евродепутатите от Румъния и предложението беше отхвърлено.

Според източник на "Хоризонт" пакетът вероятно ще получи необходимите гласове, за да стигне до пленарната зала в четвъртък. Маратонът по гласуването на поправките се очаква да приключи към 22.00 часа българско време.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!