Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян се видя в чудо с гостите си. Журналистът бе поканил представителите на четири политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок, за да коментират темата за промените в Изборния кодекс и приемането на въпросите от референдума. Очаквано, народните представители започнаха да спорят по всякакви теми и да говорят един през друг. „На Цецка Цачева не й е лесно, не знам как се оправя с вас”, опита се да въведе ред в студиото водещият. За жалост, никой от гостите не му обърна внимание и говорилнята продължи в пълна сила.
В началото на разговора представителят на ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че от партията му винаги са имали ясно и категорично становище за референдума. „Никога не сме замразявали въпроса за референдума. Винаги сме стояли зад позицията на избирателите. Единственият проблем е времето за нотификация по отношение на Венецианската комисия”, посочи Кирилов.

Той добави, че от ГЕРБ имат два варианта на райониране. „Убедихме се, че то не е партийна работа. Ще предложим критерии, по които да се извършва то и вариант за орган – президентът”, заяви той.
 
Според колегата му от БСП Филип Попов напъните на ГЕРБ за промени в изборния кодекс спрямо желанието на гражданите, изразено на референдума, са поредния опит за популизъм. „Много лековато се подхожда към тази тема. Това е поредният предизборен трик, който ще е в ущърб на всички хора”, подчерта той.
 
„ Ако ГЕРБ искаха да променят изборния кодекс, нямаше да подават оставка. Сега хвърлят топката в полето на Румен Радев, като искат да удължи живота на този парламент и направи районирането. Това е несериозно”, добави той.
 
Според Димитър Делчев от РБ  промени в изборния кодекс не могат да се правят в последния момент. „ГЕРБ изпаднаха в истерия с оставката, а сега търсят консенсус. Те се опитват да променят цялата изборна система както им харесва, но не искат да приемем антикорупционния закон. Никой не говори и за партийната субсидия”, категоричен беше Димитър Делчев.
 
„ГЕРБ трябва да оставят следващото легитимно избрано НС да се занимава с толкова важния въпрос за изборното законодателство”, каза пък  Четин Казак. „Те се опитват да натрупат служебна преднина с това проекторешение. Тези промени са много сериозни и се изисква широк дебат. Това е пиар акция на ГЕРБ преди изборите. Днес ясно се вижда каква коалиция ни е управлявала”.