"България не е готова за сто процента мажоритарен вот", коментира пред журналисти новоизбраният президент на Република България Румен Радев след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София, съобщава БТА.
Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география, коментира той. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте, каза той.

Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, смята новоизбраният президент.

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни.

Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център, посочи той.

Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това.

Според него трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети, добави той.

Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.