Министър Бойко Рашков, който се закани да има "осветяване", е подписал още в сряда след обяд в 16 часа заповед за уволнение на административния секретар на МВР Бойко Славчев, съобщиха от ведомството. Това е най-висшият държавен служител в администрацията и се ползва от защитата на закона.

Заповедта е на основание чл.106, т.6 от Закона за държавния служител, поради придобито право на пенсия. Отстраняването на Славчев трудно може да бъде изненада, тъй като той е основният свидетел по разследване за измама от първия служебен кабинет на Румен Радев. Тогава начело на вътрешното министерство бе президентският съветник Пламен Узунов.

Припомняме, че прокуратурата и ОЛАФ разследват сделката с покупката на джипове  Great Wall, за която има съмнения, че е направена именно от екипа на Узунов, докато той беше служебен вътрешен министър. Обвинението е, че са променени параметрите, за да се подсигури, че Great Wall ще спечелят търга за закупуването на 290 високопроходими автомобила.

Разследването е в ход и в момента.

Уволненият в Бойко Славчев работи на тази позиция повече от 6 години. Преди това е бил в Министерски съвет, а преди това в БОРКОР. В периода 2009-2013 година Славчев е бил началник на кабинета на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според някои разследващи обаче, решението за започване на процедура за купуването на автомобили с повишена проходимост, а не на високопроходими коли, каквото е било изискването на ЕК, е взето през януари 2017 г., преди Пламен Узунов да стане вътрешен министър в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Нещо повече подписът за откриване на обществената поръчка не е на Узунов, а на Бойко Славчев, който запазва поста си на административен секретар.

На 1 февруари 2018 г. шефът на Дирекция „Международни проекти“ Мая Петкова изпраща до зам.-вътрешните министри Красимир Ципов и Милко Бернер докладна записка, в която пише, че са променени условията за купуване на автомобилите и предупреждава, че това ще ни създаде проблеми с ЕК. Бележката на Петкова обаче не е взета под внимание от ръководството на МВР.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри нарушение при обществената поръчка на МВР за закупуването на високопроходими джипове. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро. В медийното пространство вината се хвърли върху президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узуно, който тогава е бил МВР-шеф.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за доставката на 290 джипа “Грейт Уол”. Тя беше спечелена от фирмата “Българска автомобилна индустрия” само месеци след като се сдоби с активите на “Литекс комерс”, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев.

В търга са участвали още “Мото Пфое”, “Н-Ауто София (вносителят на “Нисан”), “Тойота Тиксим” и “Киа Моторс България”. Те обаче отпаднаха по различни причини от надпреварата. Например “Мото Пфое” били изчислили грешно цената на предлаганите джипове.

Тогава предимството в полза на “Българска автомобилна индустрия” бе, че колите, които ще доставят на МВР, били сглобявани у нас.

От ГЕРБ обявиха, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. „Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", посочват от управляващата партия.

Приносът на Бойко Славчев за промяна на условията за купуване на джиповете никъде не се споменава. Неговото име е известно още от времето на „Борисов“ 1, когато става началник на кабинета на Цветан Цветанов. След това вътрешният министър Румяна Бъчварова го прави административен секретар, като създава специално за него тази длъжност. 

В сряда също така служители на МВР са били изпратени в дома на шефа на инспектората на МВР Николай Гешев, за да му връчат заповед за уволнение. Гешев е в болнични.

Николай Гешев беше първият висш служител на МВР, който беше отстранен след назначаването на Пламен Узунов за служебен министър на вътрешните работи още в началото на февруари 2017 година. Именно ръководената от Гешев структура направи проверка на дейността на Областната дирекция на МВР в Пловдив през 2015 г., когато Пламен Узунов беше неин началник и откри нарушения. 

Тогава по искане на прокуратурата  двете антикорупционни звена проверяваха шефа на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов заради скандал с полицаи, които не реагирали на прегазен човек на пешеходна пътека. Това доведе и до оставката на Узунов, който през 2017 стана вътрешен министър. Той отстрани Гешев заради започнало срещу него дисциплинарно производство за нарушения.

След това ГЕРБ върна Гешев отново в МВР. Сега Бойко Рашков отново го уволнява.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, шефът на СДВР Георги Хаджиев и на Главна дирекция „Национална полиция“ Николай Хаджиев са другите лица, с които най-вероятно ще се раздели Бойко Рашков. Те се свързват с уличните протести през лятото.

Веднага след стъпването си в длъжност служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще внесе промени в ръководството на ГДБОП, твърдят различни медии, позовавайки се на източници в полицейските среди.

Шефът на службата за борба с организираната престъпност главен комисар Любомир Янев и неговите заместници Илия Делчев и Димитър Брайков най-вероятно ще бъдат сменени.

За една година работа Янев и хората му не са успели да постигнат забележителни резултати. Контрабандата на цигари се е увеличила, както и пласирането на наркотици, а борбата с кеберпрестъпността е на ниско ниво. Това са вероятните мотиви, с които Рашков ще освободи ръководството на ГДБОП.

Освен това той иска да поднови работата на Междуведомствения координационен център, който се намира в сградата на дирекцията. Той бе създаден през 2015 г., за да улеснява работата на службите, но в последно време се използваше за удряне на неудобните на властта.

Любомир Янев ще бъде запомнен с разбитата печатница за фалшиви пари в Слънчев бряг. Фалшификаторите на пари са били задържани вече веднъж през 2018 г., обяви през януари главен комисар Янев, когато бе проведена полицейската акция. Според източници на медията ни измамниците били хващани и през 2016 г., но за това не се съобщава.

Първа американската агенция „Сикрет сървис“ надушила „майсторите“ на пари при последния случай. Тя е влязла в дирите им още при закупуването на печатницата. „Машините имат сертификат. Те не се продават свободно, както в магазина. Централната банка трябва да бъде уведомена за поръчката. Така че дейността на измамниците е можела да бъде спряна веднага“, коментираха криминалисти.

Най-вероятно Бойко Рашков ще върне на работа освободените през април служители на ГДБОП. Тогава антимафиотите подаваха заявления за преназначаване, което досега никога не е било правено. За масовата чистка обаче се заговори, че е отговорен не самият Янев, а административният секретар на МВР Бойко Славчев, който искал да преструктурира службата за борба с организираната престъпност.