Новата чистка на кабинета на Стефан Янев, назначен от президента румен Радев, вече е факт. БЛИЦ припомня, че още преди дни стана ясно, че в последните си дни на власт служебният кабинет ще вземе главата на висш български разузнавач.

На днешното последно заседание на Министерския съвет (МС) хората на Янев приеха решение за освобождаването на Ангело Прокопиев от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Разузнаване“.

От там твърдят, че Прокопиев е освободен от поста по негова молба. 

Междувременно стана ясно, че правителството е избрало и нови представители на Министерството на финансите в Управителния съвет на Сребърния фонд.

Министерският съвет избра Виолета Лорер, заместник-министър на финансите, и Милена Бойкова, директор на дирекция „Държавен дълг“ в Министерството на финансите, за членове на Управителния съвет (УС) на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. „Сребърен фонд“).

Заместник-министър Лорер заменя Дамян Стайков, а Милена Бойкова - Петя Кузева съгласно изискванията на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система за излъчване на членове на УС от Министерството на финансите.

Ръководството на Сребърния фонд се осъществява от Управителен съвет с 8 членове. Негов председател е министърът на финансите, а заместник-председател - министърът на труда и социалната политика. 

Освен това стана ясно, че правителството предлага полковник Венелин Венев да бъде назначен на длъжността „Директор на Служба „Военно разузнаване” и да бъде удостоен с виеше офицерско звание „бригаден генерал“.

Министерският съвет прие също решение за предложение до Президента на република България за издаване на указ, с който да освободи генерал-майор Иван Лалов от длъжността „Заместник-командващ на Съвместното командване на силите“ и от военна служба, считано от 09.08.2021 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!