Броени дни остават до връчването на третия мандат. Докато президентът все още не е дал знак на кого ще даде папката за съставяне на правителство, сред политическите сили вървят активни дебати.

"Решението е на президента, нашата политическа работа е да формулираме политическите приоритети за година напред - Шенген, еврозоната, модернизацията на армията, правосъдната реформа. Надявам се, че ако получим мандата, ще получим подкрепа за тези приоритети.

Тук не става дума за коалиция, тя се формира за по-дълъг период от време, а фокусиране върху приоритети", подчерта депутатът от ДБ Атанас Славов пред България Он Ер. 

Той формулира виждането на партията за бъдещо управление като "служебно парламентарно правителство", което да има ясен мандат и приоритети. 

"Подкрепата може да бъде чрез декларация, каквато беше изработена с втория мандат и ние активно се включихме в нея. Това е логична стъпка, за да се генерира максимално широка подкрепа. Това не означава, че ще влезем в коалиция с политическите сили, които ни подкрепят", заяви народният представител.

По думите му изборът е между служебно правителство, назначено от президента, и парламентарно правителство.

"Лидерите не трябва да участват в бъдещ кабинет, тяхното място е ключово в парламента. Лицата в кабинета трябва да са политически, със силен експертен профил", посочи Атанас Славов.

Депутатът беше категоричен, че ако третият мандат отиде в БСП, "Демократична България" няма да даде подкрепа за правителство на левицата.

"Ясни са разминаванията ни в позициите за предоставяне на оръжие за Украйна, преговорите със САЩ за въвеждане на американска ядрена технология в АЕЦ "Козлодуй", БСП е против купуването на F-16. Много са дебели разделителните линии, не виждам как ДБ ще подкрепи мандат с БСП", мотивира се Славов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук