Лидерът на Северна Корея откри тържествено нов модерен град в подножието на свещен връх, от който започва династията Ким. Това предадоха световните медии.

Държавните медии нарекоха новото място „въплъщение на модерната цивилизация”. В града под връх Пектусан се състоя тържество с музика и фойерверки.

Градът носи името Самджийон и е представян в Северна Корея като „социалистическа утопия” с нови апартаменти, хотели, ски курорт, търговски, културни и медицински обекти.

Според държавната телевизия Самджийон може да приеме 4000 жители. Градът е една от най-големите икономически инициативи на Ким Чен-ун, като част от стремежа на страната към икономическа, военна и културна независимост.

Строежът на Самджийон беше забавян от недостиг на строителни материали и работна ръка, в резултат от тежките икономически санкции срещу Пхенян. Това накара Ким Чен-ун да разпореди в строежа да се включат младежки бригади, в които участваха дисиденти и бегълци от режима, описвани като „роби”.

Трудът на участниците в бригадите не се заплащал, а храната била лоша. Хората са принуждавани да работят над 12 часа на денонощие, в продължение на 10 години.

Като награда обаче те имат шанса да влязат в университет или да бъдат приети в управляващата Работническа партия.