Севернокорейският вожд Ким Чен-ун е наредил разрушаването на "неприятно изглеждащи" южнокорейски съоръжения в планинския курорт Кумган - рядък символ на междукорейското сътрудничество, като призова те да бъдат заменени с "модерни" сгради, построени от Северна Корея, съобщава "Гардиън".

Вождът на Северна Корея е заявил, че било "грешка" курортът на източния бряг да се смята за обща собственост на двете корейски държави, като се има предвид местоположението му на севернокорейска територия.

"Планината Кумган е наша земя, спечелена с кръв и всяка скала и дърво върху нея са свързани с нашия суверенитет и достойнство", изтъкнал Ким по време на посещение в курорта тази седмица.


Според него южнокорейските съоръжения "напомнят на временни сгради на строителни обекти".

Севернокорейската агенция отбелязва: "(Ким) инструктира да премахнем всички неприятно изглеждащи съоръжения от южната страна с договореност със съответното звено от южната страна и да се построят нови модерни сервизни съоръжения по наш начин, които да са в съответствие с естествената природа на връх Кумган."

Южнокорейците започнаха да ходят на екскурзии до планината Кумган през 1998 г., но ги прекратиха през 2008 г., когато туристка от Южна Корея беше застреляна от севернокорейски войник за навлизане във военна зона.

Курортът, построен с инвестиции от южнокорейски фирми, оттогава е бил домакин на няколко събирания на семейства, разделени от Корейската война през 1950-1953 г.

Пхенян се твърди, че е бил ядосан от това, че Южна Корея не е възобновила екскурзиите на фона на блокираните преговори във връзка с ядрената и балистичната ракетна програма на Северна Корея.

Комунистическият режим притисна Сеул да пренебрегне възраженията на САЩ срещу по-голямо сътрудничество между двете страни, но всяка южнокорейска инвестиция в Кумган би нарушила международните санкции, наложени на Пхенян.

Кумган, заедно със затворения вече индустриален комплекс Кесон, който се намира близо до тежко въоръжената граница между страните, някога се разглеждаше като пример за това, което биха могли да постигнат въпреки военното и политическо напрежение.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин съживи перспективата за възобновяване на пътуванията до Кумган в опит за рестартиране на сътрудничеството между Пхенян и Сеул.