"Дълбока правна неграмотност демонстрира (за пореден път!) от парламентарната трибуна Никола Минчев, който за нещастие хунвейбините от "промяната" бяха инсталирали като председател на предното НС".

Това написа в личната си "Фейсбук" страница докторът по Конституционно право Борислав Цеков. Ето какво още казва той за юридическото острие на Промяната:

Обяви, при това с апломб на последна инстанция, че видите ли, парламентарният правилник от предния парламент си бил в сила, защото нямало преходна и заключителна разпоредба, която да го била ограничавала темпорално.

За такова невежествено твърдение студент по конституционно право не просто трябва да получи "Слаб 2", но и да бъде изгонен от изпита.

Това са азбучни положения. Да, драги Минчев - не го пише в преходните и заключителни разпоредби. Другаде "го пише" - в няколко вагона с книги и практика, но ти си некомпетентен.

И нека най-после се прекрати тази профанска практика - някой си бил адвокат, пишел договори за продажба на апартаменти, на дялове в ООД-та, на прасета и тем подобни - важна, но нямаща нищо общо с конституционализма правна материя - обаче тръгнал да раздава становища по конституционни въпроси, злоупотребявайки с институционалната си позиция и така да заблуждава обществото и да внася вреден шум в системата.

И да се налага, ние, знаещите и опитните в материята, да хукваме да опровергаваме и да обясняваме. Защото подобни "становища", като на въпросния Минчев, от типа: "ама в конституцията не го пише", се некомпетентност от най-ниска проба.

За пореден пьт ще кажа: когато има нужда от сърдечна операция не се ходи на лекар "уши, нос, гърло", нали?

Същото е в правото. Хайде малко всеки да си знае мястото, особено когато става дума за конституционни въпроси, зад всеки от които стоят по няколко вагона с книги политическа и конституционна теория и практика.

Седнал ми наш Минчев, чийто юридически стаж и квалификация се изчерпва с работа в канторката на майка му по съвсем други и доста по-тривиални материи, да се произнася по конституционни теми.

Невежествено, естествено. Защото не е чел, не знае, няма опит и е некомпетентен в областта на конституционното право, парламентаризма и политическатв философия. На тази хунвейбинщина трябва да се сложи край!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук