Две от най-знаковите фигури, укрили се от българското законодателство, - Васил Божков и Цветан Василев, може и да дават вид на хора, които се чувстват недосегаеми, но фактът, че се укриват в чужди държави, говори за точно обратното.

Това мнение сподели правосъдният министър Данаил Кирилов в ефира на “Беновска пита“.

“Цветан Василев и Васил Божков са в ситуация, в която бягат от правосъдието“, казва Кирилов. “Това не ги кара да се чувстват недостижими, а ги кара да се страхуват, щом са избягали в чужди държави“.

Правната система е обект на широко обществено недоверие, но, ако искаме тя да работи, обществото трябва промени настроението си, според министъра.

“Правната система, правосъдието, справедливостта се основават на доверието. Трябва да вярваме в правото, закона и правната система“, призовава Данаил Кирилов.

Що се отнася до епидемичната обстановка, формулирана в българското законодателство, министър Кирилов каза, че е готов да понесе отговорност, тъй като самият той е взел дейно участие в новия закон.

“Убеден съм, че Конституционният съд ще даде ясни и еднозначни правила в този случай и съм убеден, че ще бъдат изцяло в контекста на нашите правни решения“, казва той.