Очевидно е, че когато си имаме работа със силовисти като Бойко Рашков, с така наречен първак, това може да се очаква. Очевидно глупостта доведе тези хора да си мислят, че единственият начин да си вдигнат падащия рейтинг, е да направят подобен тип акция. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов от ГЕРБ в ефира на БНТ по повод ареста на Бойко Борисов.

Министър-председателят Петков няма представа как действа една демокрация. По никакъв начин не посягаш на опозицията, освен ако нямаш добре подготвен материал и доказателства, защото в противен случай това е репресия“, уточни той.

„Ако са си разпределяли някакви роли вътре, той ( Рашков- бел. Ред) трябва да е министър на вътрешните работи, а не дишач в нечий врат. Това ли му е работата, да слуша Божков. До вчера се чудех кой управлява, защото беше ясно, че не е Петков. Ако министър-председателят си е позволил да дава нареждания на полицаи кой и кога да бъде арестуван, нарушава закона, би трябвало да си подаде оставката“, коментира Митов.

Той коментира думите и на Асен Василев, че акцията е връщане към нормалността.

„Асен Василев да не говори така защото не знам дава ли си сметка какво се е случило. Адвокат Менков изреди вчера куп процесуални решения, които тепърва ще бъдат жалени. Второ, правителството си позволи да забърка европейската прокуратура. Аз съм убеден че европейската прокуратура и Лаура Кьовеши няма представа в какво са ги забъркали.

Те вече имат представа, но вероятно изчакват да се изчистят нещата. Ще се гледа на българското правителство като на дребни шмекери.

Няма причина Асен Василев да обяснява тази ситуация с нормалност, защото да задържаш един човек 24 часа като свидетел, още повече, че си го разпитвал по същия начин преди 3 месеца, не е нормално“, каза още Митов и допълни, че е използван репресивният апарат на държавата, за да се мачка опозицията.

„Това че Петков и Рашков дават пресконференция посред нощите, за да хвърлят отново вината върху прокуратурата означава, че те съвсем са си загубили ума и се чудят как да замажат нещата“, смята Митов.

По думите му Петков и Рашков са се превърнали в говорители на Божков.

„Няма тема, по която на това правителство да не може да се иска вот на недоверие. Когато тръгнат такъв тип процеси, връщане назад за правителството няма.

Те доказаха две неща – че не може да им се има доверие, намесвайки името на европейската прокуратура, в частност на Лаура Кьовеши и второ, ако го е направил, министър-председателят е нарушил закона, като е поискал ареста на Борисов“, обясни Митов.

Това бе акция, която трябваше да постигне няколко цели – да измести фокуса от цените и общественото мнение, към Божков и какво е наговорил той, второ, да отдалечи спойката, когато ГЕРБ дава чисто държавнически съвети, трето – посещението на секретаря Остин.

Там не е случаен актът, че тази акция бе проведена именно, защото около войната в Украйна тази коалиция е разцепена. Когато им казахме, че ще ги подкрепим да се даде оръжие на Украйна, тогава дойде ударът по Борисов. Те не са сплотени. Единственото искане, което ги сплотява в тази коалиция, е говоренето срещу Борисов“, каза Митов.