Министерски съвет предлага на президента, Външно министерство номинира, а президентът ги назначава. Държавният глава не само потвърждава посланика, но през последните години президентството е стъпвало тежко на терена на дипломацията, особено при назначението. Така бившият външен министър Даниел Митов отговори на въпроса как се назначават българските посланици.

По-рано прокуратурата публикува нова порция от кореспонденцията между обвиняемия Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов. Освен чат с обсъждане на общи въпроси, бяха публикувани и разговори за назначаването на посланици. 

"Външната политика се осъществява от правителството", каза още той в телевизионно интервю. 

"Институциите имат проблем с прозрачността на работа и комуникацията им с бизнесмени", разкри Митов. 

"Като политик не можеш да си правиш сам срещи с бизнесмени. Ти не принадлежиш на себе си. В другите демократични страни графиците на политиците са онлайн и всеки може да види срещите му", каза бившият външен министър. 

По време на президентството на Първанов той се опитваше да си назначава хора и да изнудва външните министри по това време", разкри Митов. 

"Проблемът не е в личностите или процедурата, а че бизнесът може да влияе на назначенията на посланици. Все пак нашите представители отиват да бранят българските каузи в държавите. Притесняват ме и СМС-те, в които се говори за криминални регистрации и решения за съдебни дела", завърши Даниел Митов.