Спецпрокуратурата е образувала досъдебно наказателно производство кой е изнесъл от Върховния административен съд неподписаното дело "БАДР", което се оказа в телефона на русенския бизнесмен Пламен Бобоков. На него пък му го изпратил президентският съветник по правните въпроси Пламен Узунов, съобщи преди седмица държавното обвинение.

Още в началото на седмицата от Върховния административен съд (ВАС) обявиха, че са започнали вътрешна проверка как неподписаното решение е изтекло  от съда. От съда обявиха в петък и, че оказват пълно съдействие на разследващите от прокуратурата, като са представени всички изискани от нея документи. 

"Във връзка с информация за изнесеното от ВАС необявено в деловодната система на съда решение, касаещо задържания в български акваториални води либийски танкер БАДР, със заповед от 22 юни 2020 г. председателят на ВАС разпореди да бъде извършена вътрешна проверка по случая с разследваната от прокуратурата комуникация между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и лице с инициали П.Б.", написаха до медиите от ВАС в петък.

От съда уточняват, че първоначалната им проверка е показала, че достъп до необявеното решение на електронен и/или хартиен носител е имал освен съдийският състав по дело № 11413/2018 г., и съдебни служители, на които е възложено администрирането на делата и техническата поддръжка на деловодната система.

"По този случай е образувано досъдебно наказателно производство на Специализираната прокуратура. Върховният административен съд оказва пълно съдействие, като са представени всички изискани от Прокуратурата документи.

Върховният административен съд се надява, че ще бъде установен конкретният извършител, спрямо когото ще бъде реализирана следващата се дисциплинарна отговорност. Твърдо заявяваме, че докато не бъде идентифициран фактическият извършител, всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители от Върховния административен съд към теча на информация, е тенденциозно и безпочвено", съобщават от ВАС.

Случаят е повод в най-бърз порядък да бъдат предприети  допълнителни мерки за повишаване на нивото на информационна сигурност във Върховния административен съд, които да подобрят технологичната защита на информацията от неправомерен достъп, използване, разкриване, увреждане, промяна, преглед, запис или разрушаване, информират още от ВАС.