Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме.

Това заяви Даниел Митов на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Той я откри съвместно с председателя ѝ Михал Шчерба.

"Русия води дезинформационна война срещу НАТО и Запада. Необходима е интеграция на нашите отбранителни способности, засилване на югоизточния фланг на НАТО и сигурността в Черно море", обяви Митов и призова за продължаване на интеграционните процеси във военнопромишлените комплекси и продължаване на подкрепата за Украйна.

„Военна, финансова и хуманитарна помощ. Трябва да подкрепяме Украйна до нейната победа във войната срещу Русия“, каза той.

Митов посочи, че е необходимо не само увеличаване на санкциите срещу Русия, но и по-доброто им прилагане.

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

"Много е важно да се отбележи, че, надявам се, в пленарното заседание ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация", посочи Митов.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.

Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия, каза още Даниел Митов. 

Народното събрание на Република България е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.  Парламентаристите от 32-те държави членки на Алианса ще бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и от служебния министър-председател Димитър Главчев. 

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна. В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.