ДАНС е свършила работата си по случая със задържаната с белязани пари съдия Анелия Цветкова и няма намерение да влиза в полемика със страните по делото. Това заявяват от агенцията по повод интервюто в столичен ежедневник на адвокат Георги Стефанов, син на строителния предприемач Стефан Стефанов, който бе замесен в арестуването на варненската съдийка преди месец.
"От ДАНС ме караха да пиша откровени лъжи", заявява в интервюто си пред "24 часа" адвокат Георги Стефанов. Той сам е потърсил представителите на вестника, за да разкаже как е бил използван, за да напише сигнал срещу председателката на варненския административен съд под заплаха, че ако не изпълни поисканото от него, баща му ще бъде задържан. Причината да проговори по думите му са били множеството спекулации в медиите и неистините, които го подтикнали да превъзмогне страха и да проговори.
Представителите на държавната агенция ангажирали адвоката в операцията чрез баща му, който по думите на Стефанов бил много притеснен, отслабнал и наплашен. Първоначалния разговор двамата дори водили на балкона, защото стаята се подслушвала, според предприемача. На срещата с агентите те не се легитимирали, но със сигурност били държавни служители, разказва Георги Стефанов. Обяснили му, че ако си тръгне, ще го сринат. После му продиктували какви неща да напише за Цветкова. "Това, което ме караха да пиша, бяха откровени лъжи", заявява Стефанов. Основното твърдение, за което трябвало да доложи в сигнала, било, че председателката на административния съд е поискала от него 60 хиляди лева по дело, в което щял да участва като консултант. Половината от парите трябвало да предаде чрез баща си. На другия ден трябвало да отиде в прокуратурата и да повтори същите обвинения устно, като наблегне, че Цветкова го е изнудвала. "Никой не ми каза, че същия ден ще се предават пари", казва още адвокатът. Държали го до 16 часа в РДВР, а баща му закарали някъде. По-късно по радиото чул за задържането на съдийката.
2-3 дни по-късно двамата Стефанови били извикани в София, но пред градските прокурори адвокатът разказал истината и разпитът пред съдия бил отменен.
"Според мен нещата са се развили така: Имало е разработка срещу Цветкова, подслушвали са телефони, разбрали са, че има някакви отношения с баща ми и са се възползвали от ситуацията", обяснява пред "24 часа" Георги Стефанов. Той е убеден, че истината ще се установи по делото.

Бащата: Диктуват на сина ми лъжи

Потърсен за коментар на разкритията, направени от неговия син, Стефан Стефанов заявява, че него никой не го е заставял да дава лъжливи показания. "Синът ми вероятно е взел пари, за да твърди тези неща", коментира той. В разказаната история имало не повече от 20% истина. Единственото вярно нещо било, че той по това време бил на успокоителни. "Аз съм подписал декларация пред ДАНС да не разкривам подробности по случая, но ще кажа само едно. Синът ми е прав, че на делото ще се разбере истината", казва строителният предприемач. Вземането на пари според него е доказано и корупцията на Цветкова щяла да бъде доказана на 110 процента. "Но фактите ги знаем само аз и още 4-5 души. Синът ми е много далече от тези неща и затова говори глупости", заключва Стефан Стефанов. 


"Наясно съм кой е организирал сценария срещу мен и се радвам, че истината започва да излиза наяве", заяви от своя страна пред Дарик радио бившият председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Тя уточни, че е напълно убедена, че поръчката срещу нея е свързана изцяло с работата й като председател на Административния съд във Варна. /БЛИЦ