Кабинетът "Главчев" задвижи процедурата по одобрение на меморандум, който да позволи на турски изтребители да влитат в българското въздушно пространство при извършване на операции, включително и при преследване на нарушители.

Правителството направи крачка към разрешението, като одобри на редовното си заседание проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции по еър полисинг (air policing). Споразумението ще трябва да бъде гласувано и от Народното събрание, пише „Сега“.

България има подобни споразумения от години с Румъния и Гърция. През 2018 г. в Доклада за състоянието на въоръжените сили бе обявено, че България преговаря и с Турция за презгранични въздушни операции. Това предизвика скандал и до споразумение тогава не се стигна.

Преди половин година пак бе направен опит да се стигне до този меморандум, бе гласувано дори решение, но така и не стана ясно защо не приключи процедурата.

Сега се прави нов опит за задействане й. "България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/, съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО", аргументира сега решението си за Турция българският кабинет.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни-членки на НАТО", обясняват от МС и също припомнят, че "България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция".

Идеята на договореностите е, когато вражески самолет навлезе близо до въздушното пространство на някоя от страните, да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите и така да се правят икономии.

Сега споразумението с Анкара ще позволи на турски изтребители да навлизат над българското въздушно пространство. Същото се отнася и за български самолети, които ще могат да влитат над Турция примерно при преследване на нарушител.

Тези споразумения са различни от еър полисинга, който често се използва от България заради малкото летящи изтребители. Такива споразумения бяха сключвани със САЩ, Италия, Испания, Нидерландия. При тях държавите дислоцираха свои самолети у нас и те помагаха за пазенето на небето.