Партията на олигархията “ДАЙ, България” предизборно забогатя. Поне това става ясно от анонса за среща на проваления бивш правосъден министър и адвокат с отнети права Христо Иванов с българи в Лондон. Номиналният председател на партията на олигарха Иво Прокопиев очевидно е решил да се прави на британски лорд и да демонстрира парвенюшко поведение спрямо българската диаспора в британската столица.
 


Вместо да отиде при българите в удобно за тях място, при това на връх Националния празник на България – 3-ти март, Иванов ще приеме наши сънародници в луксозен хотел, част от известната американска верига Marriott, намиращ се на пъпа на британската столица. Като истински сноб, Иванов е избрал за аудиенцията си London Marriott Hotel Marble Arch, разположен в непосредствена близост до Хайд Парк и централния лондонски квартал Сохо.
 


Луксът и парвенющината, разбира се, имат своят висока цена. В случая – цената на една нощувка започва от 459 лв., т.е. колкото една минимална работна заплата у нас. Проверка в сайтове за туристически резервации показа още, че нощувка в луксозна стая на този хотел може да достигне близо 1000 лв. Една закуска в хотела е 50 лв. А за да се чувстват гостите в перфектна кондиция, хотелът разполага и с басейн. 
 


Хотелът разполага с няколко зали за срещи, става ясно още от направената справка. Очакванията на “ДАЙ, България” са да се съберат около 60 души, за които е предвиден и коктейл, включен в таксата за наемане на залата за минимум три часа, както става ясно и от анонса за срещата. Това означава, че само за наем на залата и коктейла, ще бъдат похарчени поне 1500 британски паунда или минимум 3500 лв.
 

Мащабното разходване на финансови средства от “ДАЙ, България” засега не дава търсения ефект, а точно обратното. В събота, когато партията на олигарха Иво Прокопиев “откри” предизборната си кампания пред Народния театър в София, дори част от включените в кандидат-депутатските листи не присъстваха на провалилото се събитие. 
 


На фона на огромните суми, които партията започна да плаща за популяризиране в интернет, за медийни договори, за предизборни материали, за самолетни билети, за наеми на зали, за текущи разходи на десетките ангажирани служители - “доброволци” на “ДАЙ, България”, от олигархичната партия твърдят, че се финансират само от дарения.
 

Всъщност, разходването на въпросните дарения също би било проблемно, защото титуляр на сметката се явява Христо Иванов, но в качеството му на физическо лице. Като такова, номиналният председател на “ДАЙ, България” няма право да дарява повече от 10 000 лв. Сега на ход са данъчните, Сметната палата, ДАНС и полицията, които следва да установят – КОЙ и как обогати предизборно “ДАЙ, България”.