В годините темата за това в каква система да гласуваме на избори за парламент винаги е била актуална. С влизането на "Има такъв народ" в 45-ото Народно събрание темата е още по-актуална, тъй като това е един от основните им приоритети, още от времето преди създаването на партията, пише Факти бг.

Вчера председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов изрази скептицизъм по отношение на възможността мажоритарното гласуване да бъде прието в настоящото Народно събрание.

Думите му предизвикаха множество и най-различни коментари.

Малко по-рано днес коментар по въпроса за мажоритарното гласуване направи зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България" - Цецка Бачкова.

"Ние винаги сме заявявали открито позицията си, че не сме за мажоритарно гласуване. Особено така както е предложено с 240 едномандатни райони, защото тогава представителството е много ограничено.

Тоест, избира се по един човек от район, което автоматично отнема на една част от гласувалите всякаква възможност за представителство. За това ние сме против", категорична бе г-жа Бачкова.

"Ясно е на всички как се случват мажоритарни избори в България. Има рискове, свързани с дадени схеми, които не бива да подценяваме.

Сега дори и при преференциалното гласуване проби това нещо. Имаме случаи, когато някой от листата изпреварва водача с одобрения, които са в сферата на фантастиката. До голяма степен и преференциалното гласуване е овладяно, или започва да се овладява през тези схеми.

Така че на този етап мажоритарен вот абсолютно и категорично няма да подкрепим", допълни зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България".

Припомняме, че разделянето на страната на 240 едномандатни района е едно от основните искания на Слави Трифонов за въвеждането на мажоритарно гласуване в България. 

"За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време", заяви лидерът на Има такъв народ относно решението на партията си да отложи въвеждането на мажоритарен вот.