Имаше среща вчера с Кирил Петков и Асен Василев в централата на ДСБ. Обсъждахме рамката, а не политиките. Имахме някои технологични бележки. Въвеждат се определени изисквания за зам. министрите, те да се отнасят и за секретарите. Нормална среща. Това заяви Христо Иванов след консултациите при президента Румен Радев по повод среднощната среща с ПП.

Срещата продължи по-малко от 40 минути. Имената от другите формации аз дори не ги знам, до колкото знам текат все още обсъждания. За нас е важно да има мнозинство без ГЕРБ и ДПС. Трудността ще е как ще функционира това мнозинство след това. Трябва да се фокусираме между нашия векторен разговор с ПП и да оставим на тях да се договорят с другите формации", смята Иванов и допълни: Ние трябва да дадем един голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе правителство няма да има".


По думите на Иванов зависи от много фактори каква ще е продължителността на правителството.

Той коментира и заявката за съкращения на администрацията.

"Че ще има съкращения на администрацията това не ни изненадва, не веднъж сме говорили за въвеждането на електронно управление и смятаме, че ще може да бъдем полезни в това. Подкрепяме мандатоносителя за това решение", уточни Иванов.

По повод исканите рокади в МВР Атанасов взе думата.

"Има риск да се получи партийна феодализация. Предупредили сме мандатоносителя това да не се случи. Става въпрос за това когато министърът има право сам да си определя екипа, има риск това да се случи.


Сектор "Сигурност" е изключително важно звено. Бяха сменени всички шефове, те трябваше да бъдат сменени, но има риск да се получат напрежение при работата на редовното правителство с тези назначения. Политическите сили, които подкрепят мнозинството, а и всички останали, трябва да имат доверие в тези структури. Министрите, които бяха предложени за редовно правителство на вътрешните работи и отбраната бяха министри на служебното правителство. винаги съм заявявал, че Бойко Рашков има качества. Не е въпросът за персоната Бойко Рашков. Секторът е сложен, трябва да има координация", посочи Атанасов. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Той обаче се отклони от отговор на въпрос дали все пак са в коалиция с БСП, независимо от факта, че не водят директно преговори с тях за сформирането на новото правителство.