Втори ден на консултации при президента преди връчването на проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Предвидени са срещи с последните три партии в парламента. Първа от тях бе ИТН. Следващите са от Демократична България, като нейни представители са Христо Иванов, Атанас Атанасов Владислав Панев.

"За нас е удоволствие да ви посрещнем, това е третата ни среща в този формат. С вота си за вас гражданите показаха, че имат нужда от защита и пресичане на злоупотребите с власт. Пред вас стои отговорността към отстояване на върховенство на правото и модернизация на страната и да покажете, че те могат да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление", каза Радев.

"Двете служебни правителства създадоха една добра основа за бъдещо взаимодействие за преодоляване на зависимостите от миналото. Това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани.

"Много ми благодаря за добрите думи и посрещането. Надявам се, че тази наша среща в такъв формат няма да е последна за тази година. Надявам се, че този път наистина заедно ще имаме успех да излъчим едно управление. Всички са наясно, че няма накъде да се ходи. Това е голямата тема за мен. Това управление осигурява не просто управление, а важната подробност - да започнем промяната. Тук промяната не трябва да се разглежда на смяна на един с друг“, заяви Христо Иванов.

Той отново заяви, че новото управление трябва да бъде поставено в карантина от корупционния вирус и да се изолират ГЕРБ и ДПС от властта.

"Ние влизаме с този исторически опит и генетичен код. Наша задача ще бъде да удържаме тези приоритети, на смяната на философията на властта. Ще трябва да удържаме центъра“, допълни Христо Иванов.

Не просто да се опитаме да окажем обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката, защото това трябва да се случи. Влизаме в това мнозинство с намерение да внесем нашия капитал.

В разговора се включи и Атанас Атанасов. Той се обърна към Радев и Илияна Йотова и ги поздрави за преизбирането им. Това, по думите му, било добро за обществото. 

Оформи се вече мнозинството, ясно е правителството почти, но аз искам да кажа нещо като загриженост", посочи той и заяви, че става въпрос за сектор "Сигурност" и че президентът трябва да вземе отношение. 

"По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на службите. Някои от назначенията обаче не бяха удачни. Трябва да го обсъдим. Например главният секретар на МВР му е малко висока позицията. Получават се такива грешки", продължи Атанасов.

Трябва да има много добра координация между парламент, сектор сигурност и изпълнителната власт. Атанасов даде за пример законопроекти за СРС-тата и че този орган трябва да бъде изваден от прокуратурата.

От своя страна Радев приветства загрижеността на Атанасов, но отказа да прави оценка. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!