„От утре отговорността за съставяне на кабинет е на БСП”.

Това каза в ефира на Нова тв Антоанета Цонева от „Демократична България“. 

По думите ѝ сега БСП ще трябва да препотвърдят своите заявки, че ще бъде излъчен премиер от най-голямата политическата партия и че ще ползват програмата, съставена от трите формации за първия проучвателен мандат. 

Цонева каза, че не е била изненадана от съобщението за връчване на мандата на БСП.

 „Вариантите бяха или ние, или БСП. От този момент нататък нашата позиция е, че ние оставаме в режим на диалог с формациите, с които бяхме в коалиция до момента”, посочи тя. 

По думите ѝ третият мандат е кризисен и не е уместно "да се задълбава в разделителните линии". "Стилът на тези преговори, изходните точки, условията, предусловията - оттук нататък всичко е в ръцете на мандатоносителя БСП как ще упеят да разгърнат тази колода от различни възможности, така че да постигнат съгласие".

Цонева припомни, че моментът е кризисен: "И ако ние казваме от ДБ, че е много важно да има управление, то е,защото то трябва да отговори на кризата". 

„Премиерът, условията, програмата и времевата рамка оттук нататък трябва да бъдат поставени на масата от мандатоносителя”, допълни депутатът и подчерта, че според ДБ е уместно да се търси управление до началото на 2024-та. „За нас като политическа сила е важна да се случи дълбоката евроинтеграция на България – приемане на еврото и влизане в Шенген”.