"Нашата теза е, че е нормално министър-председателят да бъде излъчен от най-голямата група”. Това каза в предаването "На фокус с Лора Крумова" на NOVA депутатът от БСП Явор Божанков минути преди от президентството да обявят, че държавният глава Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на БСП. 

"Ако третият мандат бъде реализиран и имаме правителство, се надяваме нашите министри да продължат работата си", посочи Божанков. Той обясни, че не вижда пропуск в тях. Той обаче не пожела да каже други имена, както и дали са коментирали за премиер Никола Минчев.

БСП са готови с третия мандат и са с твърда позиция, че с ГЕРБ, ДПС и Възраждане няма да говорят. „С тези хора разговори не може да има, защото са част от проблема”, посочи той.

"Ако новата колаиция се сглоби и имаме успешен мандат, една от първите задачи е приемане на нов антикорупционен орган", допълни депутатът. За Бойко Рашков обяви, че е подходящо предложение да го оглави.

„Ако искаме да държим ГЕРБ и ДПС извън властта, трябва да направим отново коалиция. От същите хора със същите приоритети", подчерта още Божанков. Той не вижда алтернатива на това, макар да призна, че подобна коалиция е трудна, тъй като е съставена от партии с различни визии, програми и идеи.

"Хипотезата нови избори е по-скоро хипотеза спирала от избори", посочи Божанков. 

Той отрече да има натиск за формиране на кабинет с по-широка евоатлантическа коалиция. И обяви, че Борисов иска да се реабилитира под знамето на евроатлантическите ценности. Той изрази съмнение обаче, че ГЕРБ са с такива и ако искат да се реабилитират, според него трябва да „отрежат пъпната си връв с Гешев”.