Аз не познавам никой от тях с изключение на един от превозвачите – „Юнион Ивкони”. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред БНТ по повод намеците на правителството, че превозвачески фирми са свързани с ГЕРБ и те стоят зад протестите в бранша.

„Това са оправдания на управляващите, защото те са неспособни да помогнат на транспортния сектор”, заяви Добрев.

„Браншът иска да се намали наполовина акцизът върху горивата. Правителството е толкова неадекватно или нарочно го прави, вече не знам, че предлага да се премахне акциза върху тока или газа”, посочи той.

По думите му, ако махнем акциза върху газа, хлябът ще стане с половин стотинка по-евтин. „Те не могат даже да ни я върнат тази половин стотинка”, каза бившият министър. Той посочи, че очаква превозвачите отново да излязат на протест.

„Факт е, че пари в държавата няма. Факт е, че почти всяка седмица се теглят по 500 млн. нови кредити. За какво отиват - никой не знае”, посочи депутатът от ГЕРБ.

„Всеки месец има една несигурност в бизнеса – ще има ли компенсации, няма ли да има. Правителството казва: „Може и да няма, но ние ще ви махнем акциза върху тока”, коментира Добрев.

Според него, мерките на правителството в подкрепа за бизнеса „са подигравка”.

„Също е с цената на газа. Вдигат с 30-35% заради посредници. Ще се опитат да направят една манипулация, сравнявайки цената за май с цената за април”, предупреди Добрев. По думите му, ако сме продължили да вземаме руски газ, цената щеше да падне с около 10%.

„Т.е. вдигаме с 30% газа, но казваме, с 0,4% ще ви помогнем, като махнем акциза върху газа. Бизнесът ще бъде излъган, оттам и обществото. Разликата между старата цена и новата цена с посредник е 110 млн. лв. на месец. Ако правителството даде пълна компенсация, тогава правителството ще даде парите от бюджета или пак ние ще ги платим, само че през данъците”, посочи Добрев.

„Тези 110 се разделят на три – една част отива при Путин, едната част отива при гърците, една трета при любимия посредник на властта – МЕТ”, каза той и посочи, че шефът на МЕТ е назначен за директор на държавния „Булгаргаз”.

Според бившия министър, на този етап руснаците дават газ, защото имат интерес. Те получават повече пари през посредник, в случая Гърция.

Добрев каза още, че в САЩ Кирил Петков може да договори газ, който да е наполовина на цената на руския газ.