Решението на арбитражния съд в Женева за НЕК е очаквано. В момента ще платим това, което предложихме да платим още през 2012 година. Това решение е изцяло съобразено с нашите искания. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е бивш министър на икономиката.
„Не мисля, че това решение ще дебалансира сектора енергетика. Няма оборудване, което да трябва да плащаме, а не сме поръчвали”, каза той.
 
„Имаше и идея през 2012 година за рестарт на проекта „Белене”. Но има и по-добри опции. Например да се продаде оборудването на трети страни”, коментира Добрев.
 
„Това, което се случва е, че плащаме сметката на Румен Овчаров и неговото правителство”, заяви той.
 
„ЕК няма вина за провала на проекта „Белене”. Стратегическият инвеститор се отказва поради факта, че НЕК не е могла да осигуря другата половина от финансирането на проекта”, обясни депутатът.

"С този доклад изп. директор на НЕК предлага в края на 2008 г. предлага да не се превежда аванс, защото ние не можем да осигурим финансирането. И там в прав текст директорът на НЕК казва, че този проект не е по силите на България. Тогава вместо правителството да забавят най-малкото превеждането на аванса, да направят нова експертиза, да потърсят стратегически инвеститор, да подпишат споразумение с Ер Ве Е, да внесат акционерния капитал и от двете страни, за да са сигурни, че ще се изпълни проекта, какво правят - гласуват на Министерски съвет едни 300 млн. лева през декември 2008 г. Превеждат 300 млн. на БЕХ. БЕХ ги превежда на НЕК с част от тях плаща за "Цанков камък", с другата плаща аванс за оборудването, което стартира изпълнението на споразумението", посочи депутатът.