"За сведение на експремиера Кирил Петков, огромното количество хора, които е управлявал новият заместник-министър на МВР г-н Ценкин в НСО са десет човека. Не може да назначаваме своите шофьори, фризьори, готвачи и градинари на постовете заместник-министри и да твърдим, че действаме принципно, съобразявайки единствено качествата и компетенциите на кандидатите". Това написа днес във "Фейсбук" бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Коментарът му е по повод изказване на Кирил Петков, че назначеният за зам.-министър в МВР негов бивш личен охранител от НСО е на база качествата му. Петков посочи, че Кирил Ценкин е управлявал огромен брой хора в НСО, безспорен авторитет е и неговата експертиза в МВР ще бъде безценна.

За Демерджиев обаче това е много лош знак към хората във и извън системата, и лош подход, който гарантира провал.

Той коментира и твърденията на Кирил Петков, че "Продължаваме промяната" са вкарали текста за разследване на главния прокурор в Плана за възстановяване и устойчивост и са посяли съдебната реформа.

"Прави много лошо впечатление, когато не признаваш стореното от другите и техните постижения. Още по-лошо впечатление прави обаче, когато се опитваш да си припишеш чужди заслуги", отбелязва Демерджиев.

Той заяви, че много представители на управляващата политическа сила се опитват да внушат, че са вкарали една или друга реформа в Плана за възстановяване и устойчивост, в частта му, касаеща съдебната реформа и борбата с корупцията.

"Истината е, че в тази му част ПВУ беше пренаписан в актуалния му вариант от мен, в качеството ми на зам.-министър и министър на правосъдието. Лично аз и вицепремиерът Атанас Пеканов водихме преговорите с ЕК и ги убедихме, че това са правилните и работещи реформи", пише още Иван Демерджиев във Фейсбук.

Екссиловият министър посочва, че всички законопроекти в тази част на ПВУ са били внесени в МС по времето на последните две служебни правителства от екипа на Крум Зарков и са приети и внесени в Народното събрание именно от техния Министерски съвет.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук