Мнозинството в американския Сенат очаквано гласува против предложение на демократите за допускане на свидетели и документи по време на процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Резултатът от 51 гласа „против“ и 49 „за“ подготвя сцената за вот, който се очаква да оправдае президента. Сенатът също не прие поправка да бъдат призовани конкретно четирима длъжностни лица, сред които бившият съветник по национална сигурност Джон Болтън.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър коментира, че резултатът е „огромна трагедия.“ За Шумър липсата на свидетели превръща процеса в нереален.

„Без свидетели, без документи в един процес по импийчмънт е коварство“, каза Шумър.

За републиканците оневиняването на Тръмп е оправдано и неизбежно.

„Колкото по-скоро,толкова по-добре за страната,“ заяви републиканецът Линдзи Греъм и допълни: „Да отворим следващата страница.“

По време на заседанието в петък импийчмънт мениджъра Адам Шиф поиска за пореден път  призоваване на бившия съветник по национална сигурност Джон Болтън.

„Нека да разберем, нека да накараме Болтън да положи клетва, да разберем кой казва истината,“ посочи Шиф.

Адвокатът на Тръмп Джей Секулой заяви, че Сенатът не трябва се занимава с недовършената работа на Камарата на представителите.

„Те вече документираха. Не им позволявайте да наказват страната и Конституцията, защото те не успяха да свършат своята работа“, каза още Джей Секулой.

„Вашингтон Поуст“ отбелязва, че това е първият процес по импийчмънт в американската история без участието на свидетели.

Вотът на двете обвинения по импийчмънт, свързани с това дали президентът е оказвал натиск на Украйна да разследва негов политически опонент, се очаква в сряда.  Заключителните аргументи на защита и обвинение ще бъдат в понеделник.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!