Част от протестиращите разбираме какво ни казват, но с друга част няма как да има диалог, защото има по-скоро активни провокации и опит за налагане на дневен ред, който не е дневният ред на обществото. Това каза социалният министър Деница Сачева.

Тя допълни, че за младите хора, които искат справедливост, законов ред, по-добър живот в България, пътят за диалог е отворен.

„Но с онези, които правят активни провокации, които слагат бесилки в центъра на София, които пречат на останалите граждани, и твърдят, че правят това за тяхно добро – с тези хора няма как да има диалог, защото това са по-скоро хора, които имат точно обратните намерения - те не искат да има ред, искат да има безредици и хаос”.

Бесилките в София призив за законов ред ли са, попита Сачева.

По думите й, социологическите проучвания показват тенденция, че по-голямата част от хората не искат в момента предсрочни избори.

„Дори тези, които подкрепят протестите, не смятат, че предсрочните избори са начинът, по който ще се променят нещата у нас. Това, към което ние винаги сме призовавали, е да има разум и спазване на закона”.

Когато говорим, че навън има хора, които искат да се спазват законите, нека те да дадат пример по какъв начин спазват законите, допълни тя. 
„Защото правителството, което е избрано, е законно избрано правителство, има само няколко месеца до изборите. В Изборния кодекс е записано, че следващите избори трябва да се направят машинно.

Как ще бъде организирано машинното гласуване, ако утре правителството подаде оставка.

Това не е ли официален зов за това следващите избори предварително да бъдат саботирани, така че да можем да влезем в една спирала от непрекъснати избори, непрекъснати протести и непрекъснат хаос в една година, която със сигурност ще бъде много трудна и която със сигурност ще бъде с много по-ниски приходи в бюджета, отколкото е тази".

В коментар на събитията със спирането на белия микробус от полицията на кръстовището пред Софийския университет, Сачева каза, че трябва да си изберем позиция:

„Ако нашата отправна точка е, че трябва да се спазват законите – има две неща, които трябва да кажем ясно. Белият бус има разрешение за протест от площад „Ал. Батенберг” до Банкя и обратно.

Второ – на Орлов мост няма разрешение в момента да се допускат моторни превозни средства. Защо трябва да се направи изключение за белия автобус, за да можем да угодим на някой, който смята, че така е правилно.

Защо трябва да се правят изключения от закона? Кога говорим истината, когато казваме, че искаме да спазваме законите, или тогава, когато зовем някой да ги нарушава, защото така му е удобно”.

„За кое говорим, че не е хуманно – днес представихме данни по отношение на хората с увреждания – това е една допълнителна, непрекъсната злоупотреба с това работи ли се или не за хората с увреждания. 

За 10 години от 250 млн. днес даваме почти 1 млрд за хората с увреждания по политики, които минават през МТСП. Нима за вас това е неуважение, неглижиране или неетично отношение към проблемите на хората с увреждания".

Как фактите доказват твърденията на Вера Иванова, че се работи срещу закона, попита социалният министър.

На твърденията на Вера Иванова, че получава 159 лв. помощ на месец, министър Сачева заяви, че това не е вярно:

„Сумата, която Вера Иванова получава от държавата месечно, е почти 10 пъти по-голяма от тази, която вие цитирате. Ако желаете задайте въпроса по Закона за достъп до обществена информация.

Нека тя сама да разкрие сумите, които получава от държавата, но това е поредната лъжа, същата лъжа, каквато беше изречена и вчера и се твърдеше, че има деца в микробуса. Многократно проверихме, включително с колегата Терзийски, деца с увреждания нямаше в микробуса нямаше”.

България прави много и има още много какво да се направи, допълни Сачева:

"Когато говорим за МТСП – говорим само с числа и факти. 2,9 млрд се дават в България за хората с увреждания в различни политики.
Има още много да се направи, както по отношение на телковете, така и по отношение на достъпната среда, на лекарствата, на достъпа до медицински изделия. Това са техните реални проблеми".