„Ние ясно заявихме, че това, което правим е да дадем кредит на време и да рестартираме парламентарната република. Това са целите от подкрепата ни към това правителство.

Ще има отлив на избиратели от двете коалиции. Със сигурност политическа цена ще бъде платена. Важно е какви ще се резултатите на правителството“, това каза народният представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„Подкрепа от ДПС за правителство не е търсена и не е давана. ДПС е участвала само в разговори за конституционна реформа. Те са представили свой проект.

Ние имаме промени, както и „Демократична България“ (ДБ). През ноември 2021 година президентът Румен Радев също говореше за промени в Конституцията“, добави тя.

„Не искам да анализирам действията на президента. Прави впечатление, че той не умее да носи отговорност. Демонстрациите на неуважение към парламентарната република не говорят добре за него“, каза още Сачева в сутрешния блок на bTV.

„В изказването си аз не скрих това че много от моите колеги ще подкрепят с противоречиви чувства това правителство, но ние сме убедени в това че трябва да има редовно правителство“, подчерта тя.

„Гласуването вчера беше България да има редовно правителство, да не ходим на шести предсрочни избори, да се даде кредит на време на този парламент да свърши работа“, добави тя.

Няма да подкрепим да пада имунитет, на който и да е народен представител, докато не завършат промените в съдебната система и конституционните промени. Трябва да има гаранция, че народните представители ще гласуват безпристрастно и без притеснения от натиск. Комисия в Народното събрание (НС) ще излезе с решение за имунитетите“, подчерта представителят на ГЕРБ-СДС.

Разговорите с БСП и ИТН за първия мандат

„Разговорите бяха напреднали. Името на Георги Свиленски бе едно от обсъжданите имена за министри с ресор регионално развитие. Гроздан Караджов бе спряган за потенциален кандидат за транспортен министър.

Борисов хвърли бомба: Имахме имена на министри! Ако Нинова не се беше дръпнала, сега щеше...

Това не бяха договорени позиции, а водени разговори. Не сме подписвали документи, но сме разговаряли. Слави Трифонов даде изявление за подкрепа на първия мандат с ясни аргументи“, обясни Сачева.

Според нея прокуратурата по-рано е трябвало да действа относно декларацията за гражданството на Кирил Петков преди да бъде назначен от президента за служебен министър на икономиката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук