Премиерът в оставка Николай Денков поднесе съболезнованията си за кончината на Българския патриарх Неофит. 15 и 16 март ще бъдат обявени за Дни на национален траур в памет на Негово Светейшество.

"Трябва да го запомним с това, че беше силен, мъдър, добър, истински духовен водач на българите. В трудни времена, когато имаше разделение, той беше този, който със спокойствие и благост правеше това, което зависи от него, за да бъдем обединени и за да търсим заедно решение в трудностите, които срещаме", заяви министър-председателят в оставка.

Утре и вдругиден, когато ще се проведат поклонението, опелото и погребението на Негово Светейшество, ще бъдат Дни на национален траур по решение на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Ще запомним патриарха със смирението и отдадеността, с които призоваваше да бъдем по-добри хора и по-добри към ближните си. Това е неговият завет", заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, след като се поклони пред тленните останки на патриарх Неофит.

„Няма как да забравим мъдростта му в дни на изпитания, когато имахме нужда от духовно наставление. Караше ни да си спомним, че всички само обединени можем да се справим с препятствията и трудностите. Поклон”, каза още Габриел.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук