България има много силна подкрепа за Шенген. Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да приключи като казус след промените, които ние направихме. Това заяви пред български журналисти в Нидерландия премиерът Николай Денков.

„Това, което днес добави Марк Рюте, е че продължават да ни подкрепят и ще продължават да работят и с други държави, Австрия в частност, за да ни помогне да направим последната крачка в тази посока“.

Във връзка с възникналото напрежение по отношение на поста „министър на вътрешните работи“ Денков заяви, че не иска да влиза в кухнята на преговорите.

„Когато има крайно решение, ще видите резултата. Значението на този спор е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България.

Хората, които имат най-силна дума, когато става дума за външна политика, са премиерът и външният министър. Когато двете позиции се заемат от едно лице, както казват колегите от ПП-ДБ с основание, това означава, че обясненията ще бъдат представени от един-единствен човек.

Не искам поста на външен министър като такъв. Аз искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, за да се чува в чужбина. Има преговори, ще видите крайния резултат, когато завършат преговорите“, подчерта той.

„От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по начина, по който бе договорена, след тези 9 месеца да видим можем ли да продължим нататък с пълен мандат.

Освен изпълнението на управленската програма, която е до края на годината, още сега започваме със законодателна програма, която да е до края на годината и междувременно ще подготвим управленска програма, законодателна, до края на мандата. Да се надяваме, че ще се реализира.

С Габриел обсъждаме аргументи в една, в друга посока, в момента няма крайно решение“, посочи още Денков.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук