Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. 

"Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а да ги поставяме ясно. Проблемите свързани с ПТП, с цените, със забавените пътни строежи, всичко това е заложено като решение в програмата ни", поде той.

По думите му всички мерки са с конкретен срок и всеки може да отвори, да погледне и да следи какво е изпълнено.

"На 6 август правителството навършва два месеца – какво започнахме, какво свършихме и какво предстои? Ще отговарям на вашите въпроси на живо от 10,30 до 11,30 на 7 август на Фейсбук страницата на Министерския съвет. Питайте!".

От изпратените въпроси под анонса става ясно, че гражданите се интересуват кога ще има реални реформи в МВР и прокуратурата, защо в България се плащат винетки, а пътищата са в лошо състояние, ще има ли увеличение на майчинството и детските добавки в новия бюджет, ще поскъпне ли цената на горивото, след като се прекратява концесията на пристанище "Росенец", кога ще има разяснителна кампания за въвеждане на еврото.

Кога премиерът Денков смята да подаде оставка също е често задаван въпрос, с припомняне на думите му "ако видя, че нещата не вървят, ще си подам оставката". 

„Без да вдигаме много шум гледаме да си вършим работата. Имаше проблеми в Министерството на земеделието и храните, където бяха забавени субсидиите. Това беше заварена ситуация и трябваше бързо да променим сроковете“, призна той.

„Сделката с Булгаргаз крие много рискове, защото е дългосрочна – 13 години. Тя е свързана със сериозни финансови ангажименти на България, без значение внася или не. Енергийният пазар се развива много бързо и след няколко години може да е съвсем различна ситуацията в Европа“, каза Денков във връзка, че бившият енергиен министър Росен Желязков е заявил, че мисли да го съди.

Според него се е бързало много с подписването на въпросния договор.

„Предложените промени за Конституцията запазват статута на служебните правителства. Ще ги има, но това, което се опитват да избегнат тези промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава – МС и назначенията надолу. Идеята е президентът да може да избира премиер, което е нормално, но измежду трима възможни кандидати. Това е практика, която се използва в други европейски държави и после въпросният премиер да си избере екип. Това е балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителства“, категоричен бе Денков.

Академикът не можела да си даде оценка като служебен образователен министър – „оценките трябва да се дават от други хора след години“.

Той бе помолен да коментира влизането ни в Шенген и Еврозоната:

„Това е доста трудна и амбициозна задача. Големият проблем в Австрия е големият брой мигранти. Много от желаещите за статут там са дошли през Балканите. Имах няколко разговора с австрийския канцлер, който каза, че за него това е сериозен проблем. Те искат да намалят мигрантите, които влизат на нашата територия, второ хващането им на самата територия и трето работата със самите европейски структури“, обясни премиерът.

„Има известен успех в тази посока. Статистиката, която знам, е че през 20% са намалели набезите. В Холандия обаче проблемът е друг. Там акцентът е върху правосъдната ни система и борбата с корупцията. Това, което се случва в НС, приетите закони, Антикорупционният закон – всичко това са усилия в тази посока. Няма да скрия, че има процеси и в двете държави, предстоят избори. Ако ние си свършим домашната работа, усилията ни ще са възнаградени“, смята той.

По думите му евро вече се използва и в България, като даде пример за цените на жилищата, които тук се обявяват в тази цена.

Според него преминаването от лева в евро ще спести доста средства както на бизнеса, така и на хората, които използват еврото, пътувайки в чужбина или правейки преводи там. „Страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромната си степен с неоснователни. Важно е все пак да се внимава за инфлацията“, предупреди той.

По думите му цените трябва да се покажат поне 6 месеца предварително, за да свикнат хората. Той не се нае да каже дали умишлено кампанията по темата е забавена. Според него обаче тя ще стартира през септември или октомври.

„Има сериозна дезинформация у нас. За да има престъпления, трябва да има заложени в НК съответния престъпен състав. Ние нямаме такъв в нашето законодателство и не е лесно да се направи, тъй като една от ценностите на демокрацията е да има свобода на словото и не може просто така да започнем да забраняваме“, смята премиерът.

Според него категорично СЕМ не си върши работата.

Той бе помолен да коментира дали Черно море трябва да стане специализирана зона, в която да има по-голямо присъствие на НАТО:

„Милитаризацията на Черно море се случва без значение искаме или не – тя идва по линия на руската агресия срещу Крим. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона. Уж в началото беше за учения. Тази милитаризация върви, но не по линия на НАТО, а идва от Изток“, коментира той.

По думите му има как да сме защитени, ако си изграждаме нашата структура и армия с хора, техника и организация. „Това е нашето бомбоубежище днес“, каза той.

„Не съм против 3 март като празник. Той има важно място в календара на празниците, но съм „за“ и 24-и май да стане национален празник. Това не е единият срещу другият празник, а да издигнем най-важните ценности, които са определящи за нас. Това е усетът, че образованието, българското слово и културата са това, което ни прави българи“, заяви той.

Според него сме оцелели и сме се съхранили през османското присъствие именно заради българския език. 
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук