В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как трябва да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоо технически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември". Това съобщи след срещата си с представители на КНСБ И КТ "Подкрепа" премиерът Николай Денков.

„Имахме дълъг, интензивен и ползотворен разтвор със синдикатите на тема „Енергетика”. Обсъдихме точките от декларацията, която беше представена днес от тях", каза още той. 

„От първия ден на работа на това правителство има екип не само в МЕ, но и в МРРБ, МТСП и МИИ, който работи по предоговарянето на плана и всички необходими документи. Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра.

Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много по-качествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, заяви акад. Денков и подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно.

"Ангажиментът, който чухме от премиера е ключов за нас. До края на месеца в национално споразумение за справедлив преход детайлно ще бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и към въглищните централи от днес до 2038 г.", каза на свой ред президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Както БЛИЦ съобщи, докато течеше срещата между премиера и синдикатите, пред Министерския съвет се стигна до високо напрежение между протестиращи и полиция. Протестиращите се опитаха да нахлуят в МС, но имаха сблъсък с органите на реда.

Припомняме, че миньори и енергетици започнаха протест в центъра на София. Знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа" се развяха от прозорците на парламента по време на синдикалния протест, който се провежда в триъгълника на властта. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук