Недоволни земеделци изсипват вълна в центъра на София. За действията им алармираха читатели на БЛИЦ.

По думите им разсипана вълна има на бул. „Руски“, в района на БНБ и пред сградата на бившия партиен дом, където от септември заседават народните представители.

"В Триъгълника на властта ври и кипи. Има страшно много народ", коментира столичанин пред медията ни. 

Полицейското присъствие в района е засилено, стана ясно още от думите му.  

По-рано днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че след 14:00, след приключване на протеста на миньорите и енергетиците, протестиращите земеделци ще бъдат пред Министерския съвет.

Междувременно репортер на БЛИЦ съобщи, че напрежението на протеста на миньорите е ескалирало и се е стигнало до сблъсъци с полицията. 

Докато синдикалните лидери са били на разговор с премиера Денков, изнервените работници са влезли в конфликт с охраняващите протеста служители на реда. Протестиращите опитали да нахлуят в Министерски съвет. Полицаите обаче са успели да овладеят ситуацията и нещата са се успокоили. 

"Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните. Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата", възмутиха се те.

Миньори и енергетици от въгледобивния сектор излязоха на национален протест, организиран от КНСБ и КТ “Подкрепа”. Около 4000 души от цялата страна пристигнаха за протеста в София. 

Шествието им тръгна от площада пред храм-паметник “Александър Невски” и премина по централни столични булеварди, които бяха блокирани.

Протестният митинг се проведе в Триъгълника на властта – пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет.

Протестиращите настояват за конкретни решения за запазване на енергийната обезпеченост.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров предоговарянето по ПВУ с цел намаляване на емисионните проценти не се е случило.

“Нямаме никакво развитие и успех. Териториалните планове за справедлив преход не предвиждат нищо ясно за бъдещето на регионите, това възобновява недоволството. Искаме властта да поеме общ ангажимент за национално споразумение за справедлив преход с точни параметри какво ще се случи до 2038 г. Имаме среща с Денков, срокът за действие е до 28 септември”, заяви той.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

На [email protected] БЛИЦ очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук