Когато имаме институции, при които всяка действа за себе си, няма комуникация между тях. Шефовете им не се отчитат директно пред мен, а на този, който ги е назначил. Банкова е спряла канали за наркотици за милиони долари и евро. Няма предявено обвинение към нея. Нека да видим какви факти има. Ако има доказателства и обвинения, тя ще трябва да понесе отговорност. 

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков във връзка с акцията на ДАНС в Агенция "Митници".

"От доста време се въртят слухове, че ДАНС открива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС и няма да се учудя, ако е имала информация, която като е станала шеф в митниците е използвала. В ДАНС има сляпо петно по отношение на наркотиците. Нека да видим как ДАНС и Антикорупционната комисия ще покажат, че вършат работа в полза на обществото", каза премиерът в оставка.

Той призна, че никога не е виждал и не е говорил с г-жа Банкова. "Ако е идвала на някоя среща в МС, тогава да съм я видял, но нямам спомен", уточни Денков. 

"Министърът на финансите отговаря за Агенция "Митници". Знам, че тя е с безупречна репутация, всички казват, че с нея работят много добре", каза той.

Знам, че г-ж Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра от много време. От месец два има колебания дали може да остане на поста, защото не може да си върши работата. Имало е натиск да напусне, защото двамата не можели да работят заедно. Когато в една институция хората не могат да работят като екип, става много трудно", уточни академикът.

"Ако в едно министерство ключовият главен секретар и един министър не могат да работят заедно, е много трудно", добави той. 

"С министър Стоянов много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва на последните МС. Той си е тръгнал по неговия път, нямам му особено доверие след последните неща, които станаха", обясни още Денков. 

По думите му, ако е трябвало сега да състави кабинет, той е щял да заложи на същите имена, с изключение на 1-2.

"Една не малка част от министрите са предложени от г-жа Габриел. Те бяха предложени от нея - на културата, на иновациите и растежа, на културата и т.н. Г-н Борисов за първи път предложи името на Калин Стоянов. Йоловски се провери от Божидар Божанов. Там е изненада как се развиха нещата. Там се случи нещо, което никой не очакваше", каза той.

Академикът подчерта, че ПП-ДБ нямат мнозинство, че да сменят министри.

"Ако зависеше от мен, отдавна и двамата щях да ги сменя. Подходящият момент беше именно ротацията", добави премиерът в оставка. 

"И с двамата много отдавна не съм имал директен и конкретен разговор. Не е нормално аз да научавам от медиите, че министър Йоловски бил заплашван от еди кой си. Не виждам как можем да проведем разговор с него. Йоловски доста работа свърши, но в същото време това, което се чува, е че министерството е в много лошо състояние. Много хора напуснаха, много хора продължават да напускат", уточни академикът.

На въпрос дали е питал Калин Стоянов защо патрулки са пазили клуба на Нотариуса:

"Казах му, че трябва да отговаря на въпроси, които са поставени публично. Негово задължение е да отговори, не знам защо, но той отлага отговорите. Когато все пак го прави, то го прави уклончиво. Какво значение има след като човек е мъртъв дали е бил сътрудник", запита премиерът в оставка. 

"Важно е да има ясна отговорност кой назначава хората и носи отговорност за тях. Това ще е служебният премиер. Смятам, че хора от ПП-ДБ нямат място в този кабинет. Имам притеснения как ще действат по време на избори", каза Денков. 

Според него няма никакъв шанс правителство, към което той има отношение, да бъде обвързано официално с Делян Пеевски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук