"Нека да видим как ще приключи днешнияj ден. До колкото знам днес трябва да се вземе решението. 

От моя гледна точка ние сме направили абсолютно всичко, което може да се направи в този момент", това заяви премиерът Николай Денков след срещна с представители на работодателските организации в Министерския съвет.

"Няма да коментирам възможности. Разумът изисква да бъдат освободени критичните точки.

Преговорите с Европейската комисия (ЕК) вървят по поставените точки. Говорихме и представители на синдикатите да се включат в тях, защото има едно недоверие от незнание как се случват те", каза Денков по повод блокадите в страната.

В разговорите участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

По време на срещата бяха обсъдени основните мерки, предвидени в териториалните планове за справедлив преход.

Дискутирана е и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора.

"Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца", заяви Денков. 

Според премиера основната критика от страна на работодателските организации е, че комуникацията на правителството по отношение на работодателите и на потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра.

"Разговорите протекоха в конструктивен дух. Решенията на Народното събрание (НС) трябва да се изпълняват, трябва да се ратифицира социалния диалог, много повече прозрачност при формулиране на плановете.

Да не се затваряме само в енергийния сектор, а в цялата икономика, защото има и други предизвикателства", каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Цветан Симеонов

"Ще бъде добре тази прозрачност да се осигури с обществени поръчки. Има резон в това да се насърчат и, защото вървят бавно промените в нашето законодателство, които да улеснят вноса на работна ръка", каза още той.

"Редно е да се предвиди за работодатели, които наемат работници от този сектор някакви допълнителни стимули. Важно е преходът от сега да започне.

Не изключваме в никакъв случай преквалификацията в професии, които имат бъдеще, също е много важна. От соларната асоциация - около 2000 души е нужна такава бройка специалисти. Има възможности за обучение, даже за работа в чужбина.

"3 важни неща от срещата. Социалният диалог да се укрепи и развие. Вторият важен резултат е, че се рестартира процесът за инвестеционни намерения. До 6 ноември следва нов период, в който предприятията от страната и чужбина могат да заявят инвестиционен интерес. Това е важно, за да могат да се отворят обществените поръчки. Апелираме към активност от предприятията", каза Васил Велев от АИКБ.

Васил Велев

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук