Защо трябваше да бъде сменен два дни преди края на Народното събрание председателят на НЗОК в нарушение на Конституцията?

Това попита бившият премиер и депутат от ПП-ДБ Николай Денков в ефира на "Лице в Лице" с Цветанка Ризова bTV, в отговор на въпроса с въпрос, защо коалицията е гласувала ЗА смяната на Росен Желязков от председателския пост в парламента. 

"След този парламент ще дойде следващия. Когато започна тази сглобка въпросът беше - или има управление, или поредица от служебни кабинети. А служебният кабинет на Радев направи много вредни неща - примерът "Боташ". България губеше милиони ежедневно.

Това което направихме - сложихме нашата програма и питахме дали са готови да работят по нея. Работихме заедно и качествено до един момент в края на декември и след това започнахме да получаваме ултиматуми. Казаха ни - работихме по вашата програма, сега ще работите по нашата, а това нямаше как да приемем", каза Денков.

"Докато можехме да даваме резултати - имаше смисъл да се управлява. А резултати имаше. Пенсии, заплати, ученици, лекарства. С малки изключения, почти всяка една група от хора получи нещо положително от нас", смята народният представител.

"Промените в конституцията най-вече бяха заради това президентът да не може да прави каквото си поиска. Сега имаме съвпадение с празниците и предизборната кампания, затова не работим. В парламента масово депутатите ще се занимават с предизборни речи.

Но Народното събрание не е спряло - всеки момент може да се събере, ако има нещо извънредно, а преди промените в Конституцията това нямаше как да се случи", добави Денков. "Работихме заедно, докато си измислиха повода с Калин Стоянов. Те не искаха да се сменим само аз и Габриел, каквото беше първоначалното споразумение", посочи още Денков.

За случая с Живко Коцев и Петя Банкова и скандала в митниците Денков го определи като "скалъпена история". 

"Говориш за контрабанда от години, а арестуваш човек на 40 работни дни, затова бяха необходими тези реформи в службите. Със сигурност има снимки и на Калин Стоянов с въпросния човек Димитров. Те се познават. Ясно е, че се познават с тях и Стоянов и Коцев и Рашков, но това не доказва нищо. Виждали ли сте Коцев с пачки?

Видяхме пудела с пачки. Арестувайте пудела. Един часовник не е доказателство за контрабанда. Виновен е пудела, обвинете пудела", отсече бившият премиер, с което предизвика недоумението на водещата Цветанка Ризова.