Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в срещата. Държавата няма да затваря админситративно централи, които са на въглища. Пазарът ще реши кои ще останат. Това каза премиерът Николай Денков след срещата с протестиращите от въглищните централи.

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, но тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера 6 точки от протестиращите и днес започнахме с тях. Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори, както искате го наричайте.

Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство", каза премиерът.

"Част от организациите казаха, че спират протестите, след като приемем споразумението, друга част - ще говорят с протестиращите и тогава ще решат. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници в дискусията, които представляват протестиращите", посочи още той.

Премиерът обясни, че, за да започнат преговорите с ЕК, е трябвало да бъдат внесени текстовете в Комисията. "Парите са отделени за България и ако не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки", подчерта Денков.

"И шестте искания на протестиращите са на практика удовлетворени. Успяхме да стигнем до консенсус", допълни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС .

Властта, миньорите и енергетиците работиха върху документ, който да отрази по колко от шестте точки, поставени като условия от протестиращите, има съгласие, и да определят в какви срокове те да бъдат изпълнени.

По-рано, по време на тежките преговори в парламента, Николай Денков заяви, че би подал оставка, ако точките от споразумението с протестиращите енергетици не бъдат изпълнени. Това стана на петия час от началото на срещата в Народното събрание с представители на протестиращите енергетици и миньори и се чува във видео, публикувано в социалните мрежи от депутата от "Възраждане" Цончо Ганев.

Изявлението на Денков дойде в отговор на предложение на синдикалист в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка:

"Моля, запишете в документа като точка 10, че ако всички тези точки не бъдат спазени, правителството ви ще подаде оставка и ще се ангажират, предполагам, колегите да го подпишат".

"Няма да го впиша в споразумението, ако тези точки не бъдат изпълнени, пак казвам - с изключение на тези, които противоречат на европейските регламенти, аз ще си подам оставката".

Споразумението, в неокончателен вариант, се състои от 8 точки. Сред тях изненадващо е включена точка Министерският да изпълнява решенията на Народното събрание за преговори с ЕК за недопускане на спирането на производствения капацитет на въглищните централи от групата на БЕХ, като срокът за изпълнение е до 31 октомври.

И наред с това отлагане на либерализацията на енергийна пазар за битови потребители до 2026 , прозрачност на процедурите за инвестиционни намерения и включване на централите, мините и съответните общини във въглищните региони и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица-изток 2".

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук