Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира защо се отказваме от машинното гласуванеВ началото на разговора той се изказа остро срещу Мая Манолова, след като водещата Биляна Гавазова му зададе интересен въпрос.

„По темата имаше колиритни реплики, например Мая Манолова каза, че истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат 50 лева?”, заяви водещата на bTV.

Ново 20: Отменят машинното гласуване

„Несъстоятелно е сравнението, което омбудсманът прави. Още повече, че все пак не сме забравили една история с едни костинбродски афери, с едни двойни дъна, които точно г-жа Мая Манолова обясняваше. С едни бюлетини, които се разнасяха, което се оказа един голям фалш”, заяви той.

„И ако някога някой в нашата история се е опитал да повлияе на демократичния процес, това е тя и една група от хора. Но мисля, че тя не е еквивалент и не е важна за темата, за която сте ни поканили”, отговори на въпроса Ненков.

Машините гарантират честност на изборите. Аман от грешни промени в Изборния кодекс в навечерието на всяка предизборна кампания. Това каза от своя страна депутатът от БСП Крум Зарков.

След като водещата заговори за поредното опраскване на Изборния кодекс, той каза, че започва да става изключително притеснително това „едно напред и две назад“.

„Всички проблеми на гласуването идват от това, че нормативната уредба се променя преди избори. В навечерието на всяка предизборна кампания рязко се правят изменения, което пречи на подготовката за изборния процес. Грешките се използват за следващото „упражнение“. Аман! Едно и също става всеки път“, коментира Зарков.

„Мая Манолова е права. Машините пречат на някои от най-отвратителните феномени в българския изборен процес. Те правят така, че резултатите да се отчитат по-честно и гражданите да са сигурни, че изборите са честни“, добави той.

„Машините например не позволяват недействителни бюлетини. Повече от 7% бяха те на предпоследните избори. Това е достатъчно за още една партия в парламента“,  каза още червеният депутат.